Великденски пости 2024: Кога започват и как се спазват


Великденски пости 2024: Кога започват и как се спазват
Снимка: iStock/ Guliver

Великият пост е период на подготовка за най-важния християнски празник - Великден. Продължава 40 дни и напомня за изпитанията, които е преживял Исус Христос преди разпъването и възкресението си. Великият пост е време, когато вярващите се отказват от месни продукти, алкохол и други изкушения, за да се подчинят на духовно обновление и самообладание.

Кога започват постите?

Великденските пости през 2024 година са от 18 март до 5 май 2024 година. Седмица преди началото на поста се преустановява консумацията на месо. Последният ден, в който то може да се консумира е на Месни Заговезни на 10 март 2024. Последният ден, в който може да се ядат животински продукти, с изключение на месо, е Сирната неделя на 17 март. Тогава се яде риба, баница, ориз, халва, печено сирене, яйца, мляко.

Вижте още: Католически Великден 2024: Кога се празнува, традиции и обичаи

Как се спазват?

Яде се и е позволена само растителна храна без месо и каквито и да е други животински продукти, без олио или други растителни мазнини, без вино. На Благовещение и Цветница е позволена рибата. По време на Разпети петък не се яде и пие нищо, включително вода.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама