Католически Великден 2024: Кога се празнува, традиции и обичаи


Католически Великден 2024: Кога се празнува, традиции и обичаи
Снимка: iStock

Великден е един прекрасен, семеен празник, който се празнува и от православни християни, и от католици. Много рядко двата Великдена съвпадат като дата – това ще се случи догодина на 20 април. Но през 2024 разликата между датите на католическия и православния Великден е доста голяма – 31 март за католическия, 5 май за православния.

Разлики между католическия и православния Великден:

1.Католическият Великден предшества православния, защото датата се определя от православната църква според Юлианския календар, а католическата църква използва Григорианския.

2. В католическия свят има една забавна традиция за децата - лов на великденски яйца. Друга традиция е търкалянето на боядисани яйца по наколонена ливада.

Вижте още: 5 бързорастящи зеленчука за садене през март, които ще берете през МАЙ

На православния Великден първото червено яйце се пази у дома, а старото се чупи и по него се гадае плодородна ли ще бъде годината. Децата се борят с яйца за победа и здраве през цялата година.

3. Въпреки, че и при православния, и при католическия Великден е задължително боядисването на яйца, то те се различават по символите. Символ на католиците е заекът, докато символът на православния Великден е червеното яйце.

Традиции при католическия Великден

Католическата традиция повелява на Възкресение Христово да се замеси безквасен хляб. За този край на България са характерни великденските курабийки, които се правят по специална рецепта и са символ на този безквасен хляб.

Празникът не може да мине и без великденските кошници, които се напълват с безквасен хляб, курабийки, козунак и яйца. Отнасят в храма, за да се осветят по време на месата за Възкресение Христово, а след това се връщат у дома и се поднасят на богатата празнична обедна трапеза.

Великденският заек е още един популярен символ на Католическия Великден и се използва в множество различни форми при празненствата. Заекът е свързан с обновление и нов живот, което е в съответствие със същността на Великденския празник.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама