Много силна молитва за Великден


Много силна молитва за Великден
Снимка: iStock/Guliver

Слава Тебе, Господи Иисусе Христе, Боже мой, задето пак ме удостои да видя радостния ден на Твоето преславно възкресение от гроба, когато освободи душите на праведните от века свързани в ада.

Със същата Божествена свобода на духа и плътта, премили Спасителю мой, и аз желая да ме развържеш, понеже съм свързан от много грехове, и да направиш да изгрее живоносната светлина на Твоето възкресение в моята мрачна душа.

Защото виждам Твоите безбройни щедрости и неизказано човеколюбие, дето на само че ме създаде от небитие да съществувам, като ме украси с подобието на Твоя образ и ме постави господар над всички земни твари, но и след като паднах от висотата и се заробих на врага, не ме остави:

Ти ме изкупи с Твоята скъпоценна кръв, снабди ме и с благодатта на Кръщението, за да се върна в първото си достойнство. Ала окаяният аз, като се спънах от плътския си ум, обърнах се пак и отново станах роб на греха и на страстите, додето един по един погубих всички дарове на Твоята благодат.

И тъй, сега какво да сторя, не зная, но като спомних думите на Твоите пречисти уста, че не дойде да повикаш праведниците, а грешниците към покаяние, и аз, като един от тях, с вяра и смирение пристъпвам към Тебе, ако и без аромати и благовонно миро (защото съм празен от добри дела), но имам твърда надежда да намеря в Тебе прощение на греховете и обнова на моя нечист живот.

И тъй, милостиво погледни върху мене, който се кая и искам да Ти служа. Не ме отхвърляй от благодатта на Твоето възкресение!

Чрез Твоята живоносна смърт и погребение умъртви моите люти страсти.

Чрез Твоето преславно възкресение подигни моята душа, която е умъртвена от грехове, и съживи съвестта ми, от която няма нищо понужно на света.

Чрез Твоето възнесение откъсни ме от суетните и душевредни земни блага и ме направи да мисля за небесното, тъй щото да не живея вече за себе си и да си угаждам, а да служа и работя на Тебе, моя Господ и Бог.

И, както се сподобих да се поклоня ня Твоето възкресение на земята, така сподоби ме да видя Тебе, най-милия мой Изкупител, и на небето, увенчан със слава и чест за претърпяната от Тебе кръстна смърт, и като застана отдясно на Твоето величие, с Архангелите и Ангелите, и с всички, изкупени от Тебе, мои братя, да Ти пея във вечни векове: Алилуия!

Амин!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама