10 фрази, които ще провалят интервюто ви за работа


10 фрази, които ще провалят интервюто ви за работа
Снимка: iStock/Guliver

Според психолозите 7 секунди са достатъчни, за добием първо впечатление от някого. Ето какво не бива да казваме на първото интервю за работа, за да не се провалим:

1. "мм…", "ъъъ", "значи…"

Макар подобни паразитни изрази изглеждат нормални в разговорния език, избягвайте ги по време на интервю. Повторението им показва несигурност, незнание, особено, ако кандидатствате за длъжност, свързана с общуване или продажби.

2. "Може ли да ми кажете повече за компанията"

Мислите, че така ще демонстрирате интерес към компанията, но по-скоро това е срещу вас. Като кандидат в дадена фирма, се предполага, че предварително сте направили проучване. Колкото повече знаете за самата компания, толкова по-добро впечатление ще направите на интервюиращия.

5 КЛИШЕТА, КОИТО ДА НЕ КАЗВАТЕ НА ИНТЕРВЮ ЗА РАБОТА

3. "Колко?"

Заплатата играе огромна роля за удовлетворението на работното ви място. Но споменаването на цифри по време на първо интервю трябва да се избягва. Първото интервю е за вас, да покажете способностите си, потенциала и с какво ще допринесете за успеха на компанията. Говорете за заплата едва, когато впечатлите интервюиращия и са готови да ви наемат.

4. "Съжалявам, че закъснях"

Не трябва да се извинявате за закъснение за интервю, дори и преди да започне. Закъснение за такава важна среща не само прави лошо впечатление, но показва, че нямате сериозно отношение към работата.
Какво да кажете при закъснение? Нищо, просто отидете навреме!

5. "Имам диплома за…"

Може да се изкушавате да демонстрирате академичните си постижения, но по-добре оставете за момента, когато ви попитат директно. Помнете, че вече сте изпратили информация за образованието и професионалния си опит, така че интервюиращият е запознат.

6. "Бившият ми шеф беше…"

Ако сте останали с лоши впечатления от предишен шеф и колеги, избягвайте да го коментирате. Трябва да покажете на интервюиращия позитивната си страна и това, че сте преодолели предизвикателствата. Лош коментар за други хора намалява автоматично шансовете ви за успех.

7. "Никога не съм го правил преди"

Макар искреността да е голямо предимство по време на интервю, прекалената откровеност може да навреди. Ако скоро сте завършили или търсите ново поприще, най-добре наблегнете на силните си страни и способности, а не на липсата на опит.

НАЙ-ТРУДНИТЕ ВЪПРОСИ ЗА ИНТЕРВЮ НА РАБОТА

8. "Планирам да стана предприемач"

Може да ви попитат как се виждате след 3 до 5 години. Ако имате големи бизнес планове, не ги споделяйте. Такъв тип отговор веднага ще ви провали. Защо да ви наемат, като планирате да напуснете?

9. "Не знам"

Заради стреса и притеснението от интервюто може да блокирате и да кажете "Не знам", "Не съм сигурен". Макар простото "Не знам" показва искреност, в този случай интервюиращият може да го приеме като неспособност. Ако ви зададат труден въпрос, поемете въздух и се успокойте преди да говорите. Може дори да кажете "Това е добър въпрос. Може ли малко време да помисля" или "Благодаря за въпроса, но трябва да призная, че се опитвам да намеря отговор".

10. "Нямам повече въпроси"

Най-вероятно в края на интервюто ще ви попитат дали имате още въпроси. Намерете какво да попитате, това ще е доказателство за интереса ви към компанията и че вие наистина искате длъжността. Попитайте нещо от рода на "Кои са най-големите предизвикателства, които мога да срещна на тази позиция?"

На забравяйте накрая да благодарите и да споменете, че ще се радвате отново да се срещнете. Най-важни са първото и последното впечатление от срещата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама