Нездравословно е да работим повече от 40 часа седмично


Нездравословно е да работим повече от 40 часа седмично
Снимка: iStock/Guliver

Учени от различни страни са установили, че работата повече от 8 часа на ден (40 часа седмично) е нездравословна. Обобщение на резултатите от различни проучвания е направило изданието The List. Изследване на Станфордския университет в САЩ, доказва, че след 50 часа работа на седмица производителността спада, а след 55 часа тя обикновено клони към нула. Учените специално отбелязаха, че след стандартните 40 часа човек е способен на малко, независимо дали обича работата или не.

Австралийският национален университет посочи идеалното седмично работно време – 39 часа. Ако човек се претовари с работа, тогава психиката му страда, появява се и депресия. В дългосрочен план това може да доведе до инсулт, диабет и дори рак. Специалистът Алекс Панг отбелязва, че творческите хора и интелектуалците максимална ефективност е не повече от 4-5 часа на ден. След това следва напълно да изключат и да дадат почивка на организма си.

Отказвайте допълнителна работа по време на почивките, не проверявайте служебната поща извън работно време и се научете да казвате категорично „не“.

Поставянето и спазването на граници ще ви помогне да балансирате работата и свободното време, за да може да останете продуктивни, без да жертвате личното си благополучие и здраве. Претоварването може да доведе до затруднена концентрация, проблеми с храносмилането и по-сериозни здравословни проблеми.

Грижете се за себе си, дори работната ви седмица да продължи идеалните 39 часа. При симптоми на умора и претоварване, следва да забавите темпото и да си дадете почивка.

За да се запази психическото и физическото здраве, спазвайте строг работен график, за да не работите до смърт – в прекия и преносния смисъл.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама