Любовни хроники: Антипатриархалният брак на Никола Танев и Миша Георгиева


Любовни хроники: Антипатриархалният брак на Никола Танев и Миша Георгиева
Снимка: Instagram

Никола Танев е роден през далечната 1890 година и е ценèн още приживе като майстор на пейзажната живопис, усвоил творчески уроците на импресионизма и постимпресионизма.

Художникът обикаля Европа постоянно, за да събира впечатления, но никога не спира да отделя нужното внимание и на родната България. Особено важна за израстването на твореца се оказва срещата му с големия Клод Моне, в чиято вила в Живерни българинът често му гостува, за да рисува под неговите наставления.

Вижте още: Любовни хроники: Кристина Апългейт и Мартин Ленобъл

Макар да е дребен и набит, зеленоокият и къдрокос Никола Танев е обожаван от жените, защото е забавен и неуморим. Любовниците му почти се „редят на опашка” и всички са по-високи от него.

Любов от пръв поглед

Бракът му с Димитрия Георгиева-Миша едва ли може да се нарече еталон за патриархално българско семейство от едно време, но пък определено е любов от пръв поглед или поне за него. Първата им среща, където искрата пламва, е през 1915 година на една от първите му изложби в Пловдив. Танев се влюбва лудо, проследява я до дома ѝ и задава най-важния въпрос още на втората среща.

За изненада на мнозина, семейството им издържа 50 години, въпреки всички изневери, клюки и перипетии. Интересен факт е, че художникът със слаб ангел винаги се връща при своята законна половинка и охотно ѝ разказва за похожденията си с пикантни подробности.

Минават години и Миша, освен че свиква с всички страстни похождения на мъжа си, но и започва да го подтиква да търси нови „музи”. Сексуалният им живот е истинска градска легенда – почти всяка вечер семейство Таневи си спретват тройки с различни дами. Много често страстите до толкова се разгорещявали, че прислужницата е трябвало да ги полива с лейка.

Вижте още: Любовни хроники: Ирис и Карл Апфел

Пропукването на брака

Непонятната идилия се пропуква, когато Никола Танев среща Валентина Чимширова, внучка на Стоян Заимов. Той е на 43, а тя е цели 20 години по-млада. Когато семейство Таневи заминава за Италия, оставя младата студентка да пази дома им. Валя редовно получава от Рим и Венеция картички с подпис „Мама и тате“ от Никола и Миша. Когато се връщат в София, динамиката се променя и на всичко е ясно, че това няма да е поредното момиче за тройка. Валя отказва да лъже в очите жената на любимия си и да се преструва. Междувременно разбира, че е бременна и Никола е ужасно щастлив, защото с Миша нямат деца.

София е скандализирана, затова младата жена се скрива в Шумен. Там тя очаква любимия си, за да се венчаят, но Миша не му дава развод. Младата майка едва не умира при раждането, но дъщеричката им се появява на бял свят през 1935 г. Скандалът е огромен, замесен е целият софийски елит, а братът на Танев взима страната на Миша. 

Някак междувременно Валя и Никола правят още едно дете – Никола младши. Двамата са разделени окончателно. Смазана от хорското презрение, Валентина отглежда сама двете си деца в мизерия, а Миша се грижи за Никола, прикован от възрастта в инвалидна количка, до сетния му дъх. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама