Любовни хроники: Ирис и Карл Апфел


Любовни хроники: Ирис и Карл Апфел
Снимка: Getty Images

По-рано този месец светът се сбогува със 102-годишната икона на стила Ирис Апфел, която се самоопределяше като „старлетка“ с усет към модата, дизайна и съчетаването на евтиното с шикозното. Творческите усилия на Апфел варират от кариерата ѝ на текстилен дизайнер през работа като интериорен дизайнер за Белия дом и до производство на собствени бижута и облекло.

Също толкова вдъхновяваща, колкото и личният стил на Апфел, е нейната десетилетна любовна история със съпруга ѝ Карл. Двойката прекара почти 70 години заедно, през което време създадоха своя собствена текстилна компания, участваха заедно в документален филм и поддържаха романтика, която като че ли само се засили с годините.

Вижте още: Napkincore: Защо звездите носят рокли като покривки (СНИМКИ)

Кога започнала любовната им история

Ирис среща Карл Апфел за първи път, докато била в курорт на езерото Джордж в северната част на щата Ню Йорк, според интервю за The Guardian. „Първата ни среща беше в Деня на Колумб, на Деня на благодарността Карл ми предложи брак и се оженихме на деня на Вашингтон.“

Карл и Ирис веднага били привлечени един от друг заради сходното им чувство за хумор. На 22 февруари 1948 г. Ирис и Карл се женят.

„Никога не съм искала сватба, а най-много подпис“, признала Апфел в документалния си филм, докато прелиствала албум със стари сватбени снимки, задържайки се върху снимка, на която тя и Карл танцуват. „Казах, че предпочитам да спестя парите, но родителите ни, бабите и дядовците искаха сватбата… Беше сравнително малка сватба – 125 души – но много луксозна.“

„Роклята беше от розова дантела и понеже съм наистина много практична, исках рокля, която мога да нося след сватбата, а не просто да зарежа в кутия. Все още пазя и обувките - 66 години по-късно те се завръщат със стил. Бледорозови и сатенени. Ако живееш достатъчно дълго, всичко се връща на мода.“

Вижте още: Любовни хроники: Първата “Мис България” Люба Йоцова и Васил Веселинов

Как се е развил животът им

След две години брак Ирис и Карл съосновали текстилната компания Old World Weavers, която специализирала в реставрирането на мебели за дома.

Като част от работата си двойката работила по проекти за Белия дом при различни президенти, включително Труман, Айзенхауер, Кенеди, Джонсън, Никсън, Форд, Картър, Рейгън и Клинтън. Но Белият дом не бил единственото място, където Ирис и Карл пътували заедно.

„Правихме точни репродукции на тъкани от 17-ти, 18-ти, 19-ти и началото на 20-ти век и наистина давахме всичко възможно, за да бъдат възможно най-близки до оригинала. Ето защо пътувахме толкова много – търсехме специални фабрики, отделни майстори и тъкачи из цял свят, които могат да направят всичко“, каза Ирис.

Ирис и Карл решили да нямат деца, отчасти защото пътували толкова често и отчасти, защото Ирис била толкова отдадена на нетрадиционното в семейния си живот, колкото и в личния си стил.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама