Любовни хроники: Първата “Мис България” Люба Йоцова и Васил Веселинов


Любовни хроники: Първата “Мис България” Люба Йоцова и Васил Веселинов
Снимка: Facebook

В днешно време идеалите за красота са доста размити и преувеличени, все по-рядко имат нещо общо с естествените черти на дадена жена, а по-скоро със скалпела на именити хирурзи. Един от най-известните конкурси, посветен на женската красота, е “Мис България”. Днес ще ви запознаем с първата красавица, окичила се с короната и титлата, макар и случайно, и нейният възлюбен.

Всичко започва през далечната 1929, когато конкурсът "Мис Европа" се провежда в Париж. 21 европейски държави получават покани за участие, като всяка една трябва да избере дама, която да представлява родината. България решава да участва, макар и не с обществено мнозинство - българският женски съюз се противопоставя люто, тъй като възприемат надпреварата като излишно зрелище.

Вижте още: Кити Спенсър: Племенница на принцеса Даяна и една от най-стилните аристократки (СНИМКИ)

На 19 януари 1929 година жури от видни столични интелектуалци избира Люба Йоцова за носителка на първата корона “Мис България”. Интересен факт е, че тя се явява случайно на конкурса, защото е отишла като публика. Проф. Асен Златаров, който е в журито, обаче я повежда към сцената.

През 1929 г. Люба Йоцова е сред най-известните столичанки и може би една от първите български “инфлуенсърки”. По-късно през годините дъщеря ѝ разказва, че при всяка поява по улиците майка ѝ е била посрещана с възторжени погледи и ръкопляскания, с цветя и молба за автографи.

Когато заминава за “Мис Европа” в Париж, тя вече е влюбена.Френската столица ѝ предлага бляскаво бъдеще, но родната мис се завръща в България. Тя остава вярна на първото си влечение – Васил Йонков Веселинов от Ловеч.

Той е с 3 години по-голям от нея, завършил е правни науки с докторат в Лайпциг и стажува в София. По-късно е утвърден и уважаван адвокат в София, изявяващ се и като журналист.

Когато Люба Йоцова пристига в Ловеч, гражданите ѝ правят шумно и вълнуващо посрещане на гарата с духовата музика. Тя пита съпруга си „Кой пътува с нас?”. „Това е в твоя чест” – отговаря не по-малко развълнуваният младоженец.

Вижте още: Любовни хроники: Симеон Сакскобургготски и Доня Маргарита

В Ловеч тя прекарва две щастливи съпружески години, заедно със свекърите си, Надежда и Йонко, които я обожават. Там се ражда първото дете на младото семейство Веселинови - Йонко. По-късно те се преместват в София и през 1938 г. се ражда и дъщеря им Надя. Тя пази като скъпа семейна реликва палтото и разкошния шал на първата мис, с които се е представяла на конкурса.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама