Любовни хроники: Чарли Чаплин и Уна О’Нийл


Любовни хроники: Чарли Чаплин и Уна О’Нийл
Снимка: Getty Images

"Току-що се запознах с Чарли Чаплин. Какви сини очи има!" пише 17-годишната Уна О'Нийл на приятелката си Карол Матау през 1942 г.

Амбициозна актриса, излизала с Джей Ди Селинджър и Орсън Уелс в тийнейджърските си години, Уна е дъщеря на драматурга Юджийн О'Нийл и писателката Агнес Бултън, и за първи път се среща с Чаплин на прослушване за роля във филма му “Shadow and Substance”.

Вижте още: Любовни хроники: Мишел Пфайфър и Дейвид Кели

Двамата се женят тайно една година по-късно на 16 юни 1943 - тя току-що е навършила 18, той вече е на 54. Баща ѝ, който е на същата възраст като Чаплин, лишава Уна от наследство, когато научава новината.

Въпреки всичко, това е един от най-трайните брачни съюзи в Холивуд, от който се раждат 8 деца. Последното им дете, Кристофър, се ражда, когато Чаплин е на 73 години.

„Постоянно бях изненадан от нейното чувство за хумор и толерантност“, пише Чаплин за Уна в своята автобиография. „Тя винаги можеше да види гледната точка на другия човек.“ Той също така признава, че е бил поразен от "нейната блестяща красота и скрит чар".

Въпреки това, с откритата подкрепа на Чаплин за борбата на Русия по време на войната срещу нацистите, което го поставя в противоречие с нарастващите антикомунистически настроения в Америка, двойката в крайна сметка бяга от САЩ за нов живот в Швейцария в Корсие-сюр-Веве. Две години по-късно Уна се отказва от американското си гражданство и става английска поданица като съпруга си.

Те се завръщат в Америка едва през 1972, когато той получава Оскар за емоционално специално постижение на наградите на Академията. След смъртта на Чаплин на 88 години на Коледа през 1977, Уна става отшелник и се оставя на пагубната спирала на алкохолизма - точно като баща си и брат си. Тя умира от рак на панкреаса през 1991 на 66 години.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама