Къщата с ягодите: Призракът на Стара София и една забравена любов


Къщата с ягодите: Призракът на Стара София и една забравена любов
Снимка: Facebook

Живот като приказка – любов, верни приятели, добър социален статус и доста пари. Такива карти изтеглили от житейската лотария банкерът Димитър Иванов и неговата любима Надежда Станкович.

Вижте още: Любовни хроники: Иван Вазов и Атина Болярска

Двамата били горди собственици на една от най-красивите и прочути сгради в началото на "Сан Стефано" в столицата. Архитектурното бижу, което впечатлява столичани дори 100 години по-късно, е проектирано от архитект Георги Кунев (изучил архитектурното изкуство във Виена и Карлсруе). Уви, в архивите на община „Оборище” липсват данни за някогашните собственици на зданието.

Без съмнение домът на любовта на семейство Иванови е бил истински пример за развитието на градската архитектура и европейските влияния в нея.

Надежда и Димитър слушали музика, изпълнявана на специален подиум в един от салоните, слизали в градината по някое от трите романтични каменни стълбища като шлейфове около къщата или се надвесвали над изящните парапети около трите окръглени тераси на втория етаж. Понякога дори берели ягоди в двора.

Вижте още: На гости в окъпания от слънце дом на Мария Шарапова (СНИМКИ + ВИДЕО)

Тогава ли я нарекли "Къщата с ягодите", никой не може да каже, но така я запомнили съседите. После обитателите били принудени да я напуснат, а на тяхно място в къщата настанили румънски дипломати и съветски журналисти.

Площта ѝ е около 500 кв.м. и разполага с пет спални, стаи за прислугата, подземна изба и малък подиум за музиканти. Вратите на помещенията са дървени и обсипани с впечатляващи прозорчета със стъкла от кристал.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама