Любовни хроники: Ангел Каралийчев и Вела Ушева


Любовни хроники: Ангел Каралийчев и Вела Ушева
Снимка: Instagram

Има нещо магично в българските любовни истории от края на миналия век, което е толкова пленяващо, че искаме да ги преживяваме, макар и индиректно, отново и отново! Днес ще се гмурнем в любовната история на Ангел Каралийчев и Вела Ушева, която е колкото драматична, толкова и красива.

Ангел Каралийчев израства в бедно семейство, няма големи възможности да се докосне до богатия литературен свят като дете или да пътува по незнайни земи. От друга страна, Вела била от славна фамилия – дядо ѝ бил куриер на Революционния комитет в Панагюрище, докато майка ѝ била видна столична дама, която събирала стари народни шевици и ги предлагала като елементи върху съвременните дрехи.

Вижте още: Любовни хроники: Евтим Евтимов и "крадените" му жени

Ангел и Вела се запознали благодарение на сестрата на Дора Габе- Бела Казанджиева. Бела запознала Ангел първо с майката на Вела – Елена Ушева, докато дъщеря ѝ била в Париж. По-късно Дора Габе купила билети за кино за сестра си Бела, за Вела и за Ангел. Там ги запознала. Годината била 1926, а Каралийчев веднага се влюбил в красивата артистка.

По това време Вела Ушева била на 32 години, утвърдена актриса и от критиката, и от публиката. Тя е направила и филмовия си дебют с главна роля в „Под старото небе“ по сценарий на Цанко Церковски. Ухажорът ѝ Ангел Каралийчев бил само на 24 години, безпаричен и гладен студент, който след четири години в химическия факултет имал само два взети изпита.

Ухажването продължило близо пет години. Като в началото Вела Ушева не обръщала особено внимание на младия писател, но по-късно ролите се разменили и той започнал да ѝ поставя едно след друго куп условия, за да продължи връзката им. Възмущавал се от екстравагантното ѝ и модерно за времето си облекло.

Вижте още: Любовни хроники: Виола Каравелова и Йосиф Хербст

Любовта им била трудна и минала през множество перипетии, според описанията на техни приятели, най-вече заради трудния характер на изключително ревнивия Каралийчев.

Слeд бeзoбиднo cпpeчквaнe c Beлa заради нейни почитатели тoй ce зaтворил в cтaятa cи. Бeз дa ce зaмиcля, oпрял дyлoтo нa пиcтoлeтa дo гъpдитe cи и натиснал спусъка. Хазяите му разбили вратата и в бeзcъзнaниe Kapaлийчeв бил oткapaн в болница. Близo двa мeceцa лeкapитe ce бopили зa живoтa нa пиcaтeля.

Венчавката им била на 1 февруари 1931 и след нея двамата ритуално изхвърлили пистолета на Каралийчев в езерото с лилиите в Борисовата градина.

Уви, семейният и живот бил белязан от трагичност. Загубили и двете си дечица - cинът Ивaн и дъщepятa Aни. Иван умрял едва на няколко месеца през 1931, а две години по-късно се родила и дъщеричката им Ани. Преди да навърши три годинки обаче, момиченцето също си отишло от този свят.

Двамата съпрузи се отчуждават, но не се развеждат. Той умира на 14 декември 1972, а Вела го надживява със 7 години. Преди да затвори очи на 22 април 1979, тя завещала архива и дома си на Министерството на образованието.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама