Любовни хроники: Ангел Каралийчев и Вела Ушева


Любовни хроники: Ангел Каралийчев и Вела Ушева
Снимка: Instagram

Има нещо магично в българските любовни истории от края на миналия век, което е толкова пленяващо, че искаме да ги преживяваме, макар и индиректно, отново и отново! Днес ще се гмурнем в любовната история на Ангел Каралийчев и Вела Ушева, която е колкото драматична, толкова и красива.

Ангел Каралийчев израства в бедно семейство, няма големи възможности да се докосне до богатия литературен свят като дете или да пътува по незнайни земи. От друга страна, Вела била от славна фамилия – дядо ѝ бил куриер на Революционния комитет в Панагюрище, докато майка ѝ била видна столична дама, която събирала стари народни шевици и ги предлагала като елементи върху съвременните дрехи.

Вижте още: Любовни хроники: Евтим Евтимов и "крадените" му жени

Ангел и Вела се запознали благодарение на сестрата на Дора Габе- Бела Казанджиева. Бела запознала Ангел първо с майката на Вела – Елена Ушева, докато дъщеря ѝ била в Париж. По-късно Дора Габе купила билети за кино за сестра си Бела, за Вела и за Ангел. Там ги запознала. Годината била 1926, а Каралийчев веднага се влюбил в красивата артистка.

По това време Вела Ушева била на 32 години, утвърдена актриса и от критиката, и от публиката. Тя е направила и филмовия си дебют с главна роля в „Под старото небе“ по сценарий на Цанко Церковски. Ухажорът ѝ Ангел Каралийчев бил само на 24 години, безпаричен и гладен студент, който след четири години в химическия факултет имал само два взети изпита.

Ухажването продължило близо пет години. Като в началото Вела Ушева не обръщала особено внимание на младия писател, но по-късно ролите се разменили и той започнал да ѝ поставя едно след друго куп условия, за да продължи връзката им. Възмущавал се от екстравагантното ѝ и модерно за времето си облекло.

Вижте още: Любовни хроники: Виола Каравелова и Йосиф Хербст

Любовта им била трудна и минала през множество перипетии, според описанията на техни приятели, най-вече заради трудния характер на изключително ревнивия Каралийчев.

Слeд бeзoбиднo cпpeчквaнe c Beлa заради нейни почитатели тoй ce зaтворил в cтaятa cи. Бeз дa ce зaмиcля, oпрял дyлoтo нa пиcтoлeтa дo гъpдитe cи и натиснал спусъка. Хазяите му разбили вратата и в бeзcъзнaниe Kapaлийчeв бил oткapaн в болница. Близo двa мeceцa лeкapитe ce бopили зa живoтa нa пиcaтeля.

Венчавката им била на 1 февруари 1931 и след нея двамата ритуално изхвърлили пистолета на Каралийчев в езерото с лилиите в Борисовата градина.

Уви, семейният и живот бил белязан от трагичност. Загубили и двете си дечица - cинът Ивaн и дъщepятa Aни. Иван умрял едва на няколко месеца през 1931, а две години по-късно се родила и дъщеричката им Ани. Преди да навърши три годинки обаче, момиченцето също си отишло от този свят.

Двамата съпрузи се отчуждават, но не се развеждат. Той умира на 14 декември 1972, а Вела го надживява със 7 години. Преди да затвори очи на 22 април 1979, тя завещала архива и дома си на Министерството на образованието.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама