Любовни хроники: Иван Вазов и Атина Болярска


Любовни хроники: Иван Вазов и Атина Болярска
Снимка: Instagram

Всеки българин, изучавайки творчеството на Иван Вазов в гимназията, е чувал поне един от слуховете, витаещи около персоната на Патриарха на българската литература. Без да си кривим душата, по-голямата част от тези "предания" са свързани с любовните похождения на Вазов.

Когато се жени за Атина Болярска, Вазов вече минава 40-те. Избраницата му произхожда от стар русенски род, възпитаничка е на лицей за благородни девици в Киев, говори руски и френски, пише стихове, пее, рисува, танцува. И е много красива.

Двамата се запознават в началото на октомври 1890 г. на соаре в дома на писателя Михалаки Георгиев, който отдавна се е зарекъл, че ще намери съпруга на Вазов. Атина тогава е на 30 години. Много скоро, буквално след няколко седмици, е обявен годежът им, а след още две – сватбата в църквата „Свети Крал“.

Вижте още: Любовни хроники: Иван Вазов и Евгения Марс

Обаче има голям проблем – властната майка на Вазов, която върти цялото домакинство и животите на всичките си деца. За неуспеха на брака между Вазов и Атина вина носи именно баба Съба, но цялата им любовна история е наситена с много драматизъм.

В началото Атина впечатлява майката на поета – Съба, като рецитира ,,Епопея на забравените“ и възрастната жена дава благословията си на двойката. Но не след дълго Съба си дава сметка, че тази красива жена е замесена от друго тесто – „цапната и с много волен характер“, не върши почти никаква домашна работа, не си стои вечер вкъщи, дава мило и драго за соарета, чайове и балове.

Съба дори се опасява, че съпругата на Вазов ще повлияе пагубно и на неговото творчество. Близки до Вазов пък намирали Атина за твърде алчна. Според тях младата жена се интересувала предимно от състоянието и популярността на своя съпруг.

На 17 януари 1892 г. Атина се прибира от гостуване при приятели, само за да установи, че не може да влезе в дома си. Врата е заключена, а Съба ѝ подвиква от балкона, че тук вече няма място за нея и трябва да си ходи.

Вазов подава молба за развод, но Атина настоява за издръжка. Благодарение на роднинските си връзки тя успява да обжалва решението за развода и Светия синод го отменя. Вазов никога повече не общува с прогонената си съпруга – тяхната любов е угаснала така бързо, както се е разпалила. Въпреки това той ще си отиде от този свят, женен за Атина Болярска.

Какво е таяла самата Атина в сърцето си, е трудно да разберем. Но когато писателят умира през 1921 г., всички са шокирани да видят на погребението отхвърлената му вдовица.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама