Любовни хроники: Симеон Сакскобургготски и Доня Маргарита


Любовни хроники: Симеон Сакскобургготски и Доня Маргарита
Снимка: Kingsimeon.bg

Винаги сме смятали, че има нещо приказно в любовните истории, в които тече и синя кръв. Титли, аристокрация, шахматни ходове и много любов… Днес ще повдигнем завесата на любовната история между Симеон Сакскобургготски и съпругата му доня Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела.

Царица Маргарита и Симеон II се запознават, преди той да постъпи във Военната академия в Съединените щати през 1958 г. Маргарита му прави силно впечатление, но пътищата им се разделят.

Вижте още: Любовни хроники: Чарли Чаплин и Уна О’Нийл

Двойката несъмнено може да се похвали с дълъг брак - над 60 години, изпълнени с много трудни, но и щастливи мигове. Доня Маргарита е крехка, дискретна и с усмивка, царицата е винаги до него, но без да натрапва присъствието си. Нарича сама себе си “слънчевата сянка на царя”. Тя е от онези жени, които излъчват увереност и спокойствие.

Симеон Втори и съпругата му доня Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела могат да се похвалят с цели 3 венчавки - през 1962 сключват първата - католическа в Мадрид, последвана от граждански брак в Лозана и православен ритуал в златната руска църква във Веве, където кумове са принц Дмитрий Романов и княгиня Мария-Луиза.

Любопитното е, че и двамата е трябвало да измислят истински дипломатически ходове на най-високо ниво, за да могат да се бракосъчетаят. Огромен проблем се оказал фактът, че Маргарита е католичка, а Римската църква поставя изискване - некатолическата страна да даде писмено обещание, че децата от този брак ще бъдат кръстени католици. Симеон не би могъл да приеме това, без да наруши Търновската конституция. Наложило се Симеон II да посещава два пъти Ватикана. Бил приет от Папа Йоан ХХIII, наричан "Българския папа", който им помогнал по пътя им към олтара.

Вижте още: Кралица Маргрете II: Перлата на Дания, за която всички страдат

Любовта им преодоляла всички препятствия през годините. Когато Симеон стана министър-председател на България, доня Маргарита успешно балансирала живота на семейството между двете страни - България и Испания.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама