Кралица Маргрете II: Перлата на Дания, за която всички страдат


Кралица Маргрете II: Перлата на Дания, за която всички страдат
Снимка: Getty Images

Датската кралица Маргрете II обяви плановете си да абдикира от трона в годишната си новогодишна реч. Короната ще бъде предадена на най-големия ѝ син, принц Фредерик, на 14 януари 2024 г. Въпреки че не е толкова широко известно като британското кралско семейство, монархията на Дания определено има с какво да се похвали - всенародна обич и признателност.

Вижте още: Камила Паркър: От мразена любовница до кралица консорт

Кралица Маргрете II е родена на 16 април 1940 г. 83-годишната кралска особа е родена в Амалиенборг, официалната резиденция на датското кралско семейство в Копенхаген. Тя е дъщеря на Фредерик IX, бивш крал на Дания, и кралица Ингрид, принцеса на Швеция. Тя има 2 сестри: гръцката кралица Ан-Мари, 77-годишна, и датската принцеса Бенедикте, 79-годишна.

Маргрете става кралица на 14 януари 1972 г. след смъртта на баща си, крал Фредерик IX, който си отива от усложнения от пневмония. Сигурно вече забелязвате символиката в датите - кралицата обяви, че на 14 януари 2024 ще слезе от трона.

Маргрете стана най-дълго управлявалият настоящ държавен глава в Европа и най-дълго управлявалата настояща жена държавен глава в света след смъртта на кралица Елизабет II през септември 2022 г. Тя управлява цели 52 години.

Вижте още: 8 кралски особи и техните доходи, които ще ви изненадат

Маргрете е известна със силното си влечение към археологията и е участвала в няколко разкопки, включително в Италия, Египет, Дания и Южна Америка. Тя споделя този интерес с дядо си Густав VI Адолф от Швеция, с когото прекарва известно време в изкопаване на артефакти близо до Етрурия през 1962 г.

Кралица Маргрете II е изучавала философия, археология и политически науки в редица университети в Дания и цяла Европа, включително Университета в Кеймбридж, Сорбоната в Париж и Лондонското училище по икономика. Освен това има силна връзка с датската отбрана, завършвайки Женските военновъздушни сили.

Кралицата също е много популярна и широко уважавана заради своите артистични способности. Организирала е изложби със свои произведения с акварели и текстил, както и е предоставила сценография за няколко театрални продукции в Дания.

Маргрете била омъжена за Хенрик, принц-консорт на Дания, в продължение на 50 години преди смъртта му през 2018. Преди да се оженят, Хенрик носи; титлата Анри Мари Жан Андре, граф на Лаборд дьо Монпеза.

Когато Маргрете станала кралица Маргрете II на Дания, нейният съпруг приел титлата Хенрик, принц-консорт на Дания. Той обаче не бил доволен от този факт. Това недоволство нараствало все повече и повече през последните години преди смъртта му. Той дори поискал да не бъде погребан до съпругата си след смъртта си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама