Цяла Дания плаче: Кралица Маргрете II абдикира (ВИДЕО)


Цяла Дания плаче: Кралица Маргрете II абдикира (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

В изненадващ ход кралицата на Дания Маргрете II обяви, че ще абдикира от поста си в началото на 2024, след управление, продължило повече от пет десетилетия. 83-годишната Маргрете ще предаде трона на сина си, престолонаследника принц Фредерик, каза тя в традиционната си новогодишна реч, излъчена по датската телевизия.

Датската монархия е доста скромна в сравнение с другите: няма да има официална коронация на крал Фредерик X, когато майка му абдикира на 14 януари. Вместо това той ще бъде обявен за крал по време на извънредно заседание на кабинета, след което министър-председателят Мете Фредериксен, ще представи новия монарх от балкона.

Вижте още: 6 скандала, разтресли британската монархия (ВИДЕО)

Кралица Маргрете II не е обикновен монарх. Дейзи, както я наричат нежно, е висока 180 см страсна пушачка, илюстраторка, сценограф, дизайнер на костюми, писател и лингвист. Тя най-накрая спря да пуши преди година по здравословни причини. „Това беше толкова голям шок, колкото и абдикацията“, отбеляза Ебмарк.

Датската култура е пословично неформална и в малка страна от само 5,8 милиона души много датчани са срещали кралските особи в даден момент от живота си – в ресторанти, обществени паркове или по улиците на Копенхаген.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама