Любовни хроники: Уолис Симпсън и Крал Едуард VIII


Любовни хроники: Уолис Симпсън и Крал Едуард VIII
Снимка: Getty Images

През последните две години слушахме денонощно за драмата и скандалите, свързани с херцозите на Съсекс. След като Меган Маркъл и принц Хари дадоха експлозивно интервю за Опра Уинфри, семейната драма продължи с пълна сила.

Но преди "Megxit" е имало и друга кралска двойка, заточена заради любовта си. Уолис Симпсън, с два неуспешни брака зад гърба си, и крал Едуард VIII се влюбват лудо, а това, което оставят зад себе си, е истерия, скандали и медийно оскърбление.

ЕЛИЗАБЕТ И ФИЛИП: 70 ГОДИНИ ЛЮБОВ ОТВЪД ОГРАНИЧЕНИЯТА

Уолис и тогавашният принц Едуард се срещат за първи път на парти в Бъро Корт, организирано от любовницата на Едуард - лейди Фърнес. Уолис, американска светска личност, се познава лично с лейди Фърнес, което ѝ печели покана за въпросното събитие. На него тя се появява с втория си съпруг Ърнест.

Уолис бързо печели вниманието и обичта на принца на Уелс. След като принцът вечеря с Уолис и нейния съпруг в Лондон, тримата заминават за уикенд до Форте Белведере. Приятели и членове на домакинството забелязват привличането на Едуард към Уолис. Въпреки че престолонаследникът отрича връзката пред баща си, крал Джордж V, Едуард все пак я кани на юбилейния бал в Бъкингамския дворец.

На 16 януари 1936 година принцът на Уелс получава съобщение от кралица Мери, че баща му не е в добро здраве. Той лети за Сандрингам на следващия ден, а няколко дни по-късно, на 20 януари, крал Джордж си отива. Новоназначеният крал се обажда по телефона на Уолис, за да ѝ съобщи новината.

На 27 октомври същата година се разчува за развода на Уолис с Ърнест. Премиерът Стенли Болдуин предупреждава крал Едуард за последствията от връзката им и призовава Едуард да предотврати развода. Той обаче не може да се откаже от любовта на живота и абдикира от трона.

Преди дори абдикацията му да бъде финализирана, Едуард предлага брак на Уолис с 19,77-каратов изумруден пръстен от Картие. На 10 декември той подписва Инструмента за абдикация и брат му Алберт (баща на кралица Елизабет II) е обявен за крал.

Уолис и Едуард се женят на 3 юни 1937 г. в Château de Candé, като нито един член на семейството му не присъства. Гражданският брак е сключен от кмета и разбира се - Уолис не получава кралски титли. По време на войната, британското правителство назначава Едуард за губернатор на Бахамите, британска територия. Те остават там до края на войната и след това се местят обратно във Франция, където живеят щастливо до края на дните си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама