Елизабет и Филип: 70 години любов отвъд ограниченията


Елизабет и Филип: 70 години любов отвъд ограниченията
Снимка: Getty Images

Съпругът на Нейно Величество Кралицата, принц Филип, херцог на Единбург, почина в петък, 9 април, у дома си и ще бъде погребан в събота, 17 април, в параклиса "Сейнт Джордж". Той беше на 99 години, което означава, че е бил съпруг на Кралицата над 70 години. Докато мнозина смятат брака им за привилегия и задължение, той е и вечна история за любов, уважение и подкрепа.

Принц Филип прекарва много десетилетия неотлъчно до своята кралица, подкрепяйки я в нейната работа. Малцина знаят, че докато тя е глава на страната, той е патриарх на семейството зад кулисите.

Кралицата и принц Филип се запознават, когато тя е още младо момиче на сватбата на техния общ братовчед през 1934 година. Това е кратка среща, но 5 години по-късно те се срещнат отново по време на посещение на кралското семейство във военноморския му колеж. По време на обиколката Филип е натоварен с ролята на ескорт на младата принцеса!

Въпреки че двойката поддържа тиха връзка години наред, през 1946 година двамата се сгодяват. Те го правят тайно, защото бащата на тогавашната принцеса, крал Джордж VI, не иска дъщеря му да се омъжва преди да навърши 21 години. Това е началото на тяхната голяма история като от приказките – как принцът чака своята принцеса, за да я обича, подкрепя и уважава, докато смъртта ги раздели.

Принц Филип се отказва от всичките си кралски титли (гръцки и датски) и става обикновен гражданин, за да може да се ожени за британската си принцеса без политически конфликт. И така, през 1947 година, принцеса Елизабет се омъжва за Филип Маунтбатън, а баща ѝ, кралят, ги прави херцог и херцогиня на Единбург.

10 ПРАВИЛА, КОИТО ВСИЧКИ КРАЛСКИ ОСОБИ СПАЗВАТ

Година по-късно се ражда принц Чарлз, а скоро след това и принцеса Ан. Семейството им се оформя идеално до момента, в който принц Филип трябва да се жертва за Елизабет още веднъж. Той се оттегля от кариерата във флота, която обича искрено, за да помогне на бъдещата кралица да поеме някои от кралските задължения на баща си, тъй като здравето му се влошава.

Не след дълго, през февруари 1952г, крал Джордж VI умира в съня си. Филип е събуден през нощта и натоварен със задачата да каже на жена си, че баща ѝ е починал, а тя вече е кралица Елизабет II.

Това е и точката, в която връзката им придобива значим обрат. Като кралица, Филип е "класиран" под нея по всички въпроси и всъщност е длъжен да върви крачка зад нея на публични събития. Трудна задача, когато си роден лидер да се вместиш в поддържаща роля, но той го прави за своята кралица. Въпреки това, зад затворени врати той е глава на семейството им. За тях като двойка това е наистина тежък преход, тъй като децата им дори не могат да вземат фамилното име на баща си, защото то принадлежи на кралското семейство. Но Филип преглъща и този горчив залък.

В следващите години те се сдобиват с още две деца - общо трима сина, една дъщеря и цял куп кучета "корги". Филип и кралицата имат осем внуци и 10 правнучета.

Филип се оттегля от официалния публичен дълг на 96-годишна възраст, след седем десетилетия в службата и повече от 22 000 участия, 630 самостоятелни задгранични пътувания и 5400 речи в подкрепа на съпругата и страната си, както като част от военните, така и като съпруг на Кралицата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Отношения


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама