Какво се случва с мозъка, когато човек се влюби


Какво се случва с мозъка, когато човек се влюби
Снимка: iStock/Guliver

Любовта е не само психологическа реакция, но и физиологична. Освен това е толкова могъщо чувство, че поведението на влюбения може да се промени в доста широки рамки.

Всички знаем, че е много трудно за двама души, независими един от друг, да поддържат стабилни отношения - винаги ще има спорове, различни виждания на ситуацията и несъответствия между характера. И част от физиологичните реакции са насочени именно към предотвратяване на всичко това.

Какво се случва с физиологията на мозъка, когато човек се влюби?

С помощта на компютърна томография, етикетирани изотопи и електроенцефалография е възможно да се определи кои части на мозъка са най-активни, когато човек е в определено настроение. И така специалистите са установили, че при хора, които са в отношения, в мозъка се задействат различни области, които са отговорни за съпричастността, регулирането на емоциите и стреса, както и за контрола над преценките и заключенията.

Особено интересна е третата област. Тя се намира във вентромедиалния префронтален кортекс и е отговорна за критичното мислене. Всеки път, когато човек се съмнява в нещо или не е сигурен, именно тази област се активира, за да направи своята преценка.

Така че за хората, които са в отношения, тази зона работи много по-зле. Чисто технически, те не могат да оценят критично партньора си и част от собствените си действия. По-лошото е, че намаляването на активността на тази зона на кората засяга много аспекти на човешките взаимодействия. Влюбените чисто технически не могат да разсъждават трезво, ставайки по-доверчиви и отворени.

5 НЕОБИЧАЙНИ НАЧИНА ДА СЕ РАЗВЕСЕЛИТЕ

Но същата тази характеристика на мозъка кара хората да се примиряват със специфични токсични отношения, в които със здрав ум и трезва памет никой не би се впуснал доброволно. Но уви, мозъкът вярва, че способността за съвместно съществуване е много по-важна от личната печалба и психологическия комфорт. Всъщност древният еволюционен механизъм, който карал човешките предци да стават животни, се грижел да направи отношенията в „стадото“ по-удобни и близки. Дори с цената на някои жертви.

Някои хора обаче не са засегнати. Те поддържат активността на областта на кората, която е отговорна за решенията, като същевременно се възползват от активирането на други области на мозъка, отговорни за контрола на стреса.

Може ли това по някакъв начин да се контролира? Разбира се. Всичко е възможно. Въпрос на време е обаче неврофизиолозите да започнат лесно да се изключват или да включат определени области на мозъка, които са отговорни за определени реакции.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама