Как да нахраните мозъка си


Как да нахраните мозъка си
Снимка: iStock/Guliver

Рибата, ядките и куркумата стимулират засилването на мозъчната функция.

Маргарита Макуха, лекар – диетолог каза пред РИА Новости, че мозъчните клетки – невроните, се нуждаят от определени хранителни вещества, а при упражняващите умствен труд нуждата от тези вещества се увеличава значително.

"Следователно балансираната диета е ключът към здравословната работа на мозъка. Човек трябва да консумира полиненаситени мазнини, които се съдържат в тлъстите морски риби, ядките и растителните масла. Тези вещества са в състояние да регулират метаболизма на холестерола и имат висока хранителна стойност за организма като цяло и за мозъка в частност", обясни Макуха.

Според нея вещества като магнезий, цинк и селен подобряват паметта, настроението, концентрацията и работата на мозъка - те се срещат в по-големи количества в шоколада и бананите.

"Витамините от група В помагат за предотвратяване на стресови реакции и депресия, участват в биохимични процеси и могат да влязат в организма с боровинките и куркумата. Витамин D е важен за скоростта на реакциите и качеството на паметта - той се среща в млякото и морските дарове", добави експертът.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама