10 невероятни факта за човешкия мозък, които не са записани в учебниците


10 невероятни факта за човешкия мозък, които не са записани в учебниците
Снимка: iStock/Guliver

Човечеството вече доста добре е разбрало как работи мозъкът. Някои факти обаче все още не са публично достояние, защото не са твърде приятни и разрушават обичайната илюзия, че да си умен е толкова важно.

Но това наистина е така - високата интелигентност помага за по-доброто адаптиране към един процес, но пречи на много други. В края на краищата всяко явление има недостатък. Затова сега ще ви разкажем за някои интересни факти, свързани с работата на мозъка, за които не сте чували

Умните хора имат по-малко приятели

Да, тъй като колкото по-интелигентен е човек, толкова повече е склонен да възприема обикновените социални взаимодействия като загуба на време. За такива хора, дори най-близките приятели, не са особено ценни. А това води до сериозно стесняване на кръга на общуването и възникване на редица психологически проблеми.

Депресията променя цветовото възприятие

Тъй като ретината става по-малко чувствителна към ефектите на различни цветове. Какво е тъжното - обратното взаимодействие също работи - колкото повече тъмни нюанси има наоколо, толкова по-голям е шансът да се депресирате.

Историите за вашите планове не помагат за тяхното изпълнение

Мнозина наистина се опитват да използват този ефект, за да се стимулират към активност. Уви, това не работи. Напротив, усещането, че другите ще ви смятат за измамник, само изостря лошото настроение поради невъзможност да се заемете с вашите планове. Има обаче изключения, но това е рядкост.

Младите хора са по-предразположени към депресия

И дори без много причини. В периода от 18 до 30 години хората са много по-чувствителни към нервно изтощение и стрес. Някак си това не е много съвместимо с концепцията за „радостта на младостта“, нали?

Умората насърчава креативността

Да, колкото по-малка е мозъчната активност, толкова по-голям е шансът да произведе нещо интересно и оригинално. Мързелът не се счита само за двигател на прогреса. Но, както разбирате, този мързел е от умора, а не от неактивност.

КАКВА КАРМА СЕ КРИЕ В ДАТАТА ВИ НА РАЖДАНЕ 

Ученето на чужди езици помага да се вземат по-добри решения

Това е доста интересен момент - докато вземате решение на собствения си език, това може да бъде засегнато от емоционален компонент. Но човек трябва само да преведе всичко на чужд език - емоциите отминават, а логиката се засилва. Можете да го проверите сами - наистина работи.

80 процента от обсъжданите теми са клюки

Защото клюките са един от най-популярните начини за социално взаимодействие. Както директните - истории за живота ни, така и косвените – клюките за другите.

20 секунди са достатъчни, за да започнете да се доверявате на някого

Но тези 20 секунди трябва да бъдат запълнени с прегръдки. През това време отделянето на окситоцин ще започне, нервите ще се отпуснат и ще се образува нещо като емоционална връзка между майка и дете. Без магия - само биохимия.

Щастието може да се купи с пари

Този процес се нарича "благотворителност". Ако не харчите пари за себе си, а ги давате за някой друг, това сериозно засилва самочувствието ви и повишава чувството за собствена стойност. Така се чувствате щастливи.

80 процента от мислите ни са отрицателни

Дори и тези, които се опитват да се придържат към положителна перспектива за света. И всичко това, защото мозъкът е създаден да решава проблеми. И всеки проблем е отрицателен и води до дискомфорт.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама