5 необичайни начина да се развеселите


5 необичайни начина да се развеселите
Снимка: iStock

Вижте как да подобрите настроението си.

Харчете пари за преживявания, а не за неща

Учените стигнаха до извода, че хората са по-склонни да харчат пари за предмети, отколкото за впечатления, защото нещата са по-лесни за оценка, докосване и обмисляне. Но тези, които въпреки всичко харчат парите си за преживявания твърдят, че емоциите, които изпитват, са им по-полезни и по-приятни от материалното богатство.

Така че, ако имате избор - да направите ремонт в кухнята или да летите до Рим - и искате да почувствате щастие, изберете второто. Разбира се, тогава обмисляте обновения интериор в продължение на много години и ще видите Колизеума само веднъж ... Но кой ще спори, че пътуването е нещо много по-ценно от прясно боядисана стена?

Живейте на село

Според Американските медии като цяло американците в предградията са доста депресирани. Най-щастливите хора са тези, които живеят в селските райони, далеч от суматохата на големите градове.

Изследователите на щастието от икономическата школа във Ванкувър и университета Макгил също получили вариация в удовлетворението от живота сред 1200 канадски съседства и общности. Те открили, че нивото на удовлетвореност сред жителите на крайградските квартали е осем пъти по-високо, отколкото сред тези, които живеят в града. Така че помислете за преместване на село. Или поне прекарайте малко време в някоя селска къща, за да подишате чист въздух и да се почувствате по-щастливи.

Слушайте тъжна музика

Изглежда, че меланхоличните песни не трябва да подобряват настроението, а напротив, да ни прогонят в бездната на депресията. Но не. Проучване на The Paradox of Music-Evoked Sadness: Онлайн проучване, проведено от изследователи от Свободния университет в Берлин, показа, че много хора слушат тъжна музика, когато се чувстват зле и това им помага да се освободят от негативните емоции.

Има няколко причини за това, предполагат учените. Първо, тъжните мелодии ни позволяват да преживеем катарзис. Второ, те допринасят за проявата на съпричастност. Освен това тъжната музика създава усещане за носталгия и събужда приятни спомени.

Като цяло, в заключение изследователите твърдят, че слушането на тъжни композиции може да намали негативните емоции и да ни даде комфорт.

НЯКОЛКО ИСТИНИ, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ В ЛОШИ ДНИ

Яжте повече плодове и зеленчуци

Това е странно, но морковите и доматите могат да направят хората щастливи не по-малко от шоколада - добре познат източник на ендорфини. До този извод стигат изследователите от Нова Зеландия. След проведен експеримент те стигат до извода, че тези, които ядат повече плодове и зеленчуци, изпитват повече положителни емоции.

Развеселете някой друг

Звучи доста банално, но за да станете по-щастливи сами, можете да опитате да угодите на другите. Професорът от университета в Хюстън Мелани Ръд и нейните колеги са изучавали Извличане на максимума от даването: Те са провели експеримент, в който се включва група хора, на които е възложена задачата да накарат някой да се усмихне. В резултат на експеримента тези, които успяват да донесат радост и да развеселят събеседника си, чувстват прилив на положителни емоции.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама