Как да станете по-щастливи за минути


Как да станете по-щастливи за минути
Снимка: iStock

Всъщност всички човешки дейности са насочени към намиране на щастие. Но подходите за това са напълно различни.

Всеки се опитва да намери щастие така, както смята за най-добре. Някой се опитва да постигне религиозен екстаз. Някой използва химически стимуланти. Някой измисля свои собствени уникални методи за постигане на щастие, продава ги и вече е щастлив от това. И невролозите, които знаят със сигурност какво е щастието и как може да се постигне, имат  саркастичен поглед върху всичко това. В тази статия ще споделим с вас това, което съветва американският изследовател по невронаука Алекс Корб.

Като цяло невролозите отдавна са се научили да потапят тялото в състояние на щастие. Експериментите по имплантиране на електроди в центрове за удоволствие в мозъка на плъхове се провеждат отдавна и много успешно. И в тези експерименти плъховете наистина са  щастливи, макар и не много дълго - но до смъртта им. И човек, от гледна точка на невролозите, се различава от един плъх само в малко по-голямата сложност на мозъка си. Но просто трябва да работите с него по съвсем различни начини, за които ще ви разкажем сега:

Взаимодействайте с други хора

Човекът е социално същество. И мозъкът му се е развил, за да улесни взаимодействието с другите членове на обкръжението му. Също така, общуването е най-добрият начин да се успокоите и да се почувствате по-щастливи.

Чувствайте се благодарни

Нека само да кажем, че чувството на благодарност автоматично поражда повишаване на нивата на допамин и серотонин в кръвта. Които действат върху центровете за удоволствие в мозъка. Същият електрод, само че химически и много по-мек, защото преминава бързо. Усещането обаче остава. И това дори не взема предвид факта, че повечето хора с удоволствие ще повторят действията си, които предизвикват у другите, особено роднини и приятели, щом видят, че са благодарни. А искрената благодарност влияе положително на социалния живот.

Изказвайте дори негативните си чувства

О, това е много труден начин да подмамите мозъка. Отрицателните усещания сами по себе си се формират в специална област на мозъка, наречена сливица. Но е необходимо само да се възпроизведат на глас, тъй като електрическата активност се премества към по-нова формация - вентролаторен префронтален кортекс. Където се разсейва много по-бързо и трудно взаимодейства с други части, отговорни за други реакции. Следователно, задържането на емоции в нас е зависимост, която не води до нищо добро. Освен това човек дори не трябва да се концентрира особено върху емоциите си - достатъчно е да ги опишете в ярки цветове с една фраза.

НЯКОЛКО ПРИЧИНИ ЗАЩО ДНЕС Е НАЙ-ВАЖНИЯТ ДЕН ОТ ЖИВОТА СИ

Вземете решения

Взетото решение автоматично събужда мозъка към активност - „как, какво, колко“- решете веднага. Възбуждането се проявява в куп огнища на префронталната кора, но при вече споменатите по-горе сливици и стриатум, напротив, то намалява. Така че, ако искате да се чувствате по-добре вземайте повече категорични решения.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама