Вещите, които незабавно трябва да изхвърлите от спалнята си


Вещите, които незабавно трябва да изхвърлите от спалнята си
Снимка: iStock/Guliver

Здравето ни зависи от пълноценната нощна почивка. През това време на денонощието мозъкът ни се „рестартира“. Пълноценният сън помага за регенерацията на всички системи в тялото, производството на важния хормон мелатонин, както и за нормалното функциониране на ендокринната система.

Релаксът през нощта зависи от много фактори и един от тях е правилно организираното място за спане. Ако в спалнята ви сте отделили място за някои от тези предмети, променете това и незабавно ги изхвърлете от там.

Мобилен телефон

Най-лошото нещо, което можете да направите за съня си, е да придобиете навика да прекарвате много време в гледане на новини и актуализации в социалните мрежи от екрана на мобилния телефон. Синята светлина може да наруши и дори напълно да блокира производството на мелатонин - и вместо пълноценна нощна почивка, ще получите обезпокоителна дрямка, която само ще ви изтощи повече.

Освен това експертите от Международната агенция за изследване на рака считат радиочестотата, излъчвана от мобилните телефони, за потенциален канцероген. Но дори експертите да грешат, по-добре е да преместите потенциално опасното устройство далече от леглото ви.

Телевизор или лаптоп

Познат сценарий - искахте да изгледате само един епизод от любимия си сериал преди лягане, но в крайна изглеждахте два епизода и заспахте след полунощ.

Само сънят, който започва преди полунощ, е наистина пълноценен - но със съвременния ритъм на живот нямаме възможност за ранно лягане. Ако махнете всички устройства от спалнята си, имате шанс да заспите преди полунощ.

Зърнени закуски

Първо, хапването в леглото е нехигиенично. Второ, най-често го комбинираме с гледане на филми или сърфиране в социалните мрежи - и всички тези фактори могат да доведат до преяждане, което е особено опасно през нощта. 

Това се отнася и за късната вечеря - тя нарушава съня и го прави по-малко пълноценен.

Настолен компютър 

Дори ако живеете в малък апартамент, трябва да организирате отделно работно пространство. Освен това е желателно компютърът да се намира възможно най-далеч от спалнята ви. В противен случай рискувате често да се оказвате в една и съща ситуация - работите среднощ за завършването на проект, който отдавна е трябвало да приключите.

Домашни любимци

Без значение колко обичате домашния си любимец, той няма място във вашата спалня. И това не е само от хигиенна гледна точка: котка или куче, които спят в леглото ви, вероятно ще попречат на дълбокия ви сън. Идеалният вариант е просто да ги държите извън спалнята, като създадете „зона без животни“, но ако тази опция не ви допада, опитайте да оборудвате отделно място за спане на косматия ви любимец.

Неудобен или стар матрак

Учените от Харвардското медицинско училище препоръчват смяна на матрака поне на всеки 10 години - в противен случай гръбначният стълб и мускулите на гърба няма да могат да се отпуснат правилно и вместо да си почине, тялото ви ще се опитва да поддържа баланс цяла нощ.

Но освен от излишните вещи, трябва да се отървете и от още нещо, за да се насладите на пълноценен сън.

Бъркотия в спалнята

Спалнята наистина трябва да се поддържа чиста и подредена. Претрупаните пространства причиняват стрес. Освен това вещите, пръснати навсякъде из дома, могат да ви напомнят за необходимостта най-накрая да направите голямо почистване и това определено не са най-приятните мисли преди сън. Като цяло поддържайте спалнята си винаги чиста и подредена и сами ще забележете колко по-пълноценен ще стане сънят ви.

Твърде ярки цветове в интериора

Може би една спалня в червено или черно ви изглежда екстравагантно, но тези цветове нямат да ви помогнат да се отпуснете и да си починете пълноценно.

Факт е, че цветовете, които ни заобикалят, влияят на психологическото ни състояние. И в случая е по-добре да премахнем от спалнята тези, които ни карат да чувстваме тревожност. Нюанси на синьо, жълто, сребристо, зелено и дори оранжево са идеални цветове за спалня.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама