Как да превърнете спалнята в уютно кътче за релакс?


Как да превърнете спалнята в уютно кътче за релакс?
Снимка: iStock/Guliver

Спалнята не е просто стая с голямо легло. За да може наистина да се насладите на пълноценна почивка и спокойствие, имате нужда от домашен уют, който предразполага да забравите за напрежението и да се потопите в дълбок и сладък сън. Най-лесният и сигурен начин да превърнете спалнята си в място за релакс е да изберете подходящ интериор. В тази статия ще ви издадем някои трикове, които интериорните дизайнери използват, за да придадат комфорт и ненадминат уют на пространството. Вижте кои са те:

Изберете подходящо легло

Леглото е основният елемент в обзавеждането на всяка спалня. Затова трябва внимателно да го изберете, а също и да помислите за мястото, на което да го поставите. Що се отнася до първото, на пазара ще откриете огромно разнообразие от спални и легла. Помислете колко голямо да бъде, а също и каква е предпочитаната от вас височина. Стилът на леглото също е важен - дали предпочитате комфортно скандинавско легло с изчистена визия, или търсите впечатляваща спалня с балдахин. Това е избор, който зависи най-вече от личните ви предпочитания, но е добре да го съобразите с възможностите и обзавеждането на стаята. Ако сте в търсене на ново и комфортно легло, разгледайте тук атрактивните предложения на Kamko.bg.

Освободете пространство

За да се освободите от чувството, че сте затворени между четири стени, уверете се, че сте оставили достатъчно свободно пространство във вашата спалня. Ако ви е трудно да се разминавате с мебелите или имате твърде много вещи, които са пръснати навсякъде, това може лесно да създаде хаос и дори да повлияе върху настроението и способността ви да заспивате бързо.

Затова уверете се, че няма нищо излишно, около вас. Направете разместване, махнете обзавеждането, което само взема място, но няма никакво практическо приложение. Приберете вещите в подходящи места за съхранение и ще усетите колко по-свободни и спокойни ще се чувствате. За повече уют добавете ароматни свещи, нощни лампи, топли завивки и декоративни възглавници. Ако спалнята ви е по-малка, вижте още идеи тук.

Цветовете имат значение

Както вероятно знаете, цветовете имат способността да влияят върху емоциите и усещанията ни. Затова, когато избирате цветове за спалнята, добре е да заложите на по-неутрални и приглушени тонове, които създават усещането за комфорт и спокойствие, като карат сетивата да се отпуснат. Обратно, твърде ярките и наситени цветове стимулират активността на мозъка ви и в повечето случаи може да се окажат пречка за лесното заспиване нощем. Ако все пак сте почитатели на ярките нюанси и искате да ги включите в обзавеждането, то нека те да бъдат част от декорацията и да не вземат прекалено голяма част от пространството.

Погрижете се за светлината и тъмнината

За помещения като спалнята е подходяща топла и деликатна светлина, която ще ви помогне да се настроите в почивен режим. Синята и студена светлина доказано пречи на заспиването, което е още една причина да не скролвате в телефона си непосредствено преди лягане.

Още едно практично решение за спалнята са плътните завеси или щори, които вечер ще ви изолират от светлината на уличните лампи, билбордове и преминаващи коли, а сутрин няма да допускат ярката слънчева. Всичко това ще ви осигури отличен комфорт на съня, а вие ще се събуждате усмихнати и изпълнени с енергия за новия ден.

Това са няколко лесни и практични съвети за обзавеждането на спалнята, които ще ви осигурят желания уют и хармония, на които да се наслаждавате всяка нощ.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама