Ето защо датчаните са най-щастливите в света


Ето защо датчаните са най-щастливите в света
Снимка: iStock/Guliver

Защо датчаните оглавяват повечето класации за най-щастливи хора в света? Отговор получаваме от Майк Викинг, изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген: Хюга. В бестселъра си "Малък наръчник по хюга" Майк Викинг разглежда аспектите на хюга като начин да се радваме на малките неща в живота, да оценим споделените моменти в компанията на любимите си хора и да се насладим на комфорта да бъдем себе си.

Какво е хюга?

Хюга е щастие и вътрешен мир, хюга е за всеки, тук и сега, хюга е леснопостижима и не изисква много финансови средства, хюга е споделената радост от малките неща в ежедневието, хюга е истинската ни същност.

В наръчника ще намерите и интересни идеи как да постигнете хюга навсякъде и по всяко време: в делничните и почивните дни, по празниците, в различните сезони, у дома и на работното място. Наред с традиционните датски рецепти, ще откриете и как да си приготвите хюга комплект за спешни случаи.

Ето и част от основните елементи за постигане и изживяване на хюга:

Атмосфера

Приглушете осветлението.

Присъствие

Бъдете тук и сега. Изключете телефоните.

Удоволствие

Кафе, шоколад, сладки, торти, бонбони. Дайте ги насам!

Равенство

"Ние“ е повече от „аз“. Поделете си задачите.

Благодарност

Изразявайте благодарност. Няма нищо по-хубаво от това.

Хармония

Това не е състезание. Вече те харесваме. Няма нужда да се изтъкваш с постиженията си.

Комфорт

Създайте си уют. Дайте си почивка. Всичко е въпрос на това да се отпуснете.

Примирие

Без драми. Политиката ще я обсъждаме друг път.

Общност

Изградете отношения и общи теми за разговор. „Спомняш ли си, когато...?“

Убежище

Това са вашите хора. Атмосферата изпълва със спокойствие и сигурност.

Ето и някои неща, които ще направят дома ви по-хюга:

Камина – напълно оправдано е да се каже, че камината е върховният храм на хюга. Сядаме край нея да починем и останем насаме със себе си, като същевременно изпитваме максимално чувство на уют и топлина. Край нея прекарваме и време с близките си за по-силно усещане на свързаност.

Свещи – без свещи няма хюга.

Керамика – хубавият чайник, вазата на масата за хранене, любимата ви чаша, от която винаги искате да пиете – всички те са хюга.

Одеяла и възглавници – одеялата и възглавничките са задължителни атрибути във всяко хюга домакинство, особено през студените зимни месеци. Да се сгушиш в топлото одеяло, е много хюга и понякога го правим дори когато не ни е студено, просто заради комфорта. Одеялата може да са изработени от материи като овча или агнешка вълна, които топлят повече, или от памук за по-леките одеяла. Големи или малки, възглавниците също са хюга аксесоари за дома. Има ли нещо по-хубаво от това да облегнеш глава на хубава възглавница, докато четеш любимата си книга?

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама