4 съвета, с които ще берете двойно повече ягоди


4 съвета, с които ще берете двойно повече ягоди
Снимка: iStock

Ягодовото растение, многогодишен плодов храст с полувечнозелена зеленина, е високо ценено и много обичано от малки и големи. Изненадващо, ягодите имат по-високо съдържание на витамин С от портокалите и също така са с ниско съдържание на калории, богати на полезни минерали. Ето 4 ефективни съвета за изобилна ягодова реколта!

1. Избор на правилния сорт ягоди

Добивът зависи от сорта ягода. Вечноплодните ягоди могат да дават плодове всяка година между юни и юли, последвани от по-малка реколта през горещите летни периоди. Тези растения могат да дават плодове около пет години. За разлика от тях, нераждащите ягоди имат по-кратък период на плододаване, обикновено от средата на май до края на юни.

2. Подготовка на почвата преди засаждане

Правилната подготовка на почвата е от решаващо значение за здравия растеж и плододаване. Ягодите предпочитат мека, дълбока почва, която остава хладна през лятото, заедно с добър дренаж и лека текстура. Препоръчва се почвата да се обработва на дълбочина 30 см, за да стане по-проветрива, което спомага за проникването на вода, въздух и микроорганизми.

Вижте още: Как да отгледаме дърво нар в саксия

Имайте предвид, че едроплодните сортове виреят на слънчеви места, докато четирисезонните ягоди предпочитат частична сянка. Също така имайте предвид pH на почвата, тъй като варовиковата почва може да доведе до хлороза, причинявайки пожълтяване на листата.

3. Мулчиране

Мулчирането предпазва ягодите от мухъл, възпира охлювите и помага за поддържане на влажността на почвата, като намалява необходимостта от често поливане. Той също така ограничава растежа на плевелите, които се конкурират за хранителни вещества и могат да пренасят болести и вредители като листни въшки на растенията.

4. Поливане и торене на ягоди

Тъй като корените на ягодите са плитки, най-добре е да ги поливате в малки количества всеки ден, особено при горещо време. Избягвайте преполиване, което може да задуши корените и се въздържайте от директно поливане на плодовете, за да предотвратите гниене. Торенето е от решаващо значение за увеличаване на производството на плодове. В идеалния случай използвайте естествен тор, за предпочитане богат на калий.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама