Как да отгледаме дърво нар в саксия


Как да отгледаме дърво нар в саксия
Снимка: iStock

Отглеждането на нарови дръвчета в саксии е възможно, защото растението има плитка коренова система в сравнение с други овошки. Освен това не са необходими години за плододаване и в саксия можете да контролирате средата му, като го преместите на закрито в студено време.

Отглеждане на нарове в саксии

Растенията от нар могат да се размножават чрез резници или семена от пролетта до лятото, когато температурата остава в диапазона 15-20 градуса, но е по-добре да закупите 2-3-годишно добре присадено растение от реномиран разсадник. По този начин не е нужно да чакате дълго за плодове.

Размножаване чрез семена

Купете възможно най-зрели нарове. Отделете и почистете семената от пулпата, като ги разтриете върху хартиена кърпа, оставете ги да изсъхнат няколко дни преди сеитба.

Вижте още: Как да размножавате рози от резници

Засадете семената на не повече от ¼ инча дълбочина в лека смес за започване на семена. Поставете саксиите на слънчево място, по избор в найлонов плик или оранжерия, която поддържа температура около 20 градуса.

Поддържайте почвата винаги влажна. Семената ще покълнат в рамките на 1 до 6 седмици, в зависимост от сорта и климата.

Най-добрият размер на саксия за отглеждане на нарове

Има два варианта - или да започнете директно в голяма саксия, или постепенно да увеличавате размера на саксията в зависимост от растежа на вашето растение. Уверете се, че саксията има достатъчно дренажни отвори на дъното.

Изисквания за отглеждане на нарове в саксии

Местоположение

Изберете най-слънчевото място, за да поддържате вашето растение нар щастливо и здраво. Колкото повече слънце получава, толкова повече плод ще има. Въпреки това, той вирее и на частична сянка, но това кара растението да цъфти и плододава по-малко.

Вижте още: 5 градински тенденции, които ще са хит този сезон

Почва

Смята се, че това растение расте най-добре в глинеста или песъчлива почва. Нарът е толерантен към умерено кисела до леко алкална почва и се справя най-добре в диапазон на pH на почвата от 5,5 до 7,2.

Изберете добре дренирана хранителна среда и добавете много органични вещества за добри плодове. Добавянето на компост или добре угнил оборски тор към почвата също е добра идея за подобряване на текстурата на почвата.

Поливане

Поливайте добре растението и поддържайте почвата леко влажна през цялото време. Не оставяйте да изсъхне напълно. Би било най-добре да поливате растението, когато горният слой на почвата е малко сух на допир. Избягвайте намокрянето на листата, тъй като това ще привлече гъбични проблеми.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама