Учени: Сок от този плод е ключът към дълголетието


Учени: Сок от този плод е ключът към дълголетието
Снимка: Pixabay

Нарът забавя процеса на стареене в човешкия организъм. Той съдържа молекули, които под влиянието на чревната микрофлора, се трансформират във вещество (уролитин А), което предпазва клетките и поддържа организма млад. Това откритие направиха швейцарски учени от университета EPFL и компанията Amazentis.

Нарът е изключително богат на антиоксиданти и винаги е бил почитан като символ на вечния живот, но сега вече славата му е и научно обоснована.

Вижте още: Мощна детоксикация на черния дроб със стафиди, ето как

В арабските страни са го използвали като лек срещу много болести, а в Китай се е смятало, че употребата му гарантира дълголетие. Бащата на медицината Хипократ използвал сок от нар за лечение на безплодие поради наличните в него фитоестрогени.

Активните съставки в този плод инхибират растежа на рака на гърдата, рака на простатата, рака на дебелото черво, развитието на левкемията. Употребата на сок от нар предотвратява образуването на тумори. Освен това е полезен за диабетици, защото намалява нивото на захарта в организма.

Вижте още: 6 храни, за които сърцето ще ви обича

Клинични проучвания сочат, че една чаша сок от нар има по-силна антиоскидантна активност от чаша червено вино или зелен чай.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама