Нарът - най-силният антиоксидант


Нарът - най-силният антиоксидант
Снимка: iStock/Guliver

Нарът помага да имаме здраво сърце и кръвоносни съдове и се смята, че е най-мощният антиоксидант от всички плодове, пише македонският портал Арт кухня.

Той винаги е бил символ на здраве, плодородие и дълголетие. Богат е на флавоноиди и полифеноли, а силните му антиоксиданти предпазват от сърдечни заболявания и рак.

Само в една чаша чист сок от нар има повече антиоксиданти от червеното вино, зеления чай и боровинките. Пълен е с Витамин В, калий и фолиева киселина.

Трябва да го консумират всички, които имат проблеми със сърцето и кръвоносните съдове (или предразположени към тези заболявания), висок холестерол, запушени артерии (в този случай е особено ефективен).

Последните изследвания показват, че нарът е отлично средство за предотвратяване на развитието на рак на гърдата, рак на простатата, на дебелото черво, левкемия, тумори. Освен това съдържа и компоненти, които вдигат нивото на серотонин и действат благоприятно на всички, които са депресирани и тревожни.

Сокът от нар може да се използва и като добавка в салатите и вода за изплакване на устата, защото има антибактериални свойства. Разредете сока с вода в съотношение 1:3, след което изплакнете устата си в продължение на няколко минути преди да измиете зъбите си.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама