Как да размножавате рози от резници


Как да размножавате рози от резници
Снимка: iStock

Имате ли красива роза, което вирее прекрасно в двора ви? Или може би съседски розов храст, който е откраднал сърцето ви? Това е идеалното време за рязане.

Използвайки размножаване чрез резници, можете да клонирате вашето любимо растение. За съжаление, вашият процент на успех вероятно ще бъде между 50 и 75 процента.

Любителите на розите непрекъснато експериментират с различни техники, за да повишат своята успеваемост. Но дори и най-квалифицираните култиватори на рози често се борят с този процент на успех.

Вижте още: 5 градински тенденции, които ще са хит този сезон

Оптимално време за резници

Бързото онлайн търсене ще доведе до множество уебсайтове, предлагащи късна зима или ранна пролет като най-доброто време за вземане на резници. Някои препоръчват лятото, други се кълнат в есента, а трети настояват, че есента е най-лошото време.

Казано по-просто, има множество противоречиви съвети! Реалността е, че най-доброто време зависи от фактори като вашето местоположение, климат, цели и ситуация. Въпреки че теоретично можете да започнете вкореняване по време на сезона на растеж, най-високият процент на успех ще се случи при меки, леко хладни и не прекалено топли условия.

Студеното, мразовито време не е благоприятно, а екстремната топлина, която може да стресира растенията, също не е идеална. Това оставя пролетта и есента в повечето умерени зони, както и зима в региони, където замръзването не е проблем.

Как да вземете резници?

Уверете се, че растението, от което вземате материала, е здраво. Избягвайте всяко растение, показващо признаци на ръжда, плесен, гъбички, нашествия от насекоми или други вредители или болести.

След това огледайте добре клоните. Пазете се от стари стъбла с дървесен цвят или меки, изключително гъвкави такива. Пресният нов растеж често е червен или лилав. Намек за червен растеж е приемлив, но по-голямата част от стъблото, където възнамерявате да отрежете, трябва да е зелена. Търсете клонка с най-малко 6-8 листа, 17-19 см дълга, с дебелина на молив, като използвате чист, остър нож или лозарска ножица. Направете разреза под ъгъл от 45 градуса.

Как да я прихванете?

Резниците се засаждат на редове с разстояние между тях 6-20 см (а в реда 4-15 см), на дълбочина 2-15 см. След засаждането посредством редовни поливки се поддържа влажност на субстрата 80-100%.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама