4 зеленчука, които да засадите през март, за да берете през лятото


4 зеленчука, които да засадите през март, за да берете през лятото
Снимка: iStock

Изобилие от цветя и зеленчуци могат да бъдат засети през март, когато дните започват да се удължават и стават по-топли. Март е подходящо време за садене на огромно разнообразие от семена, някои от които могат да се засяват директно в градината, докато други изискват климатизация на закрито.

Вижте още: Ето как трябва да се грижите за керамичните тигани

Някои култури, като люти чушки и домати, трябва да се садят рано през пролетта, за да имат дългия вегетационен период, от който се нуждаят. Издръжливите едногодишни могат да се засяват директно навън, където трябва да цъфтят. Те се справят най-добре на „бедна“ почва, така че не я обогатявайте с тор. Ето откъде да започнете.

Грах

Засейте граха в големи саксии за издънки или направо в земята. Изберете издръжливи, ранни сортове за сеитба през март. Посейте семената в единични или двойни редове, на 5 см дълбочина и 30 см едно от друго.

Картофи

Картофите могат да се отглеждат в земята или в саксии. Поставете ги в стари кутии за яйца или тави за семена на хладен, светъл перваз на прозореца, за да насърчите образуването на издънки. Към края на месеца засадете покълналите грудки в предварително изкопани окопи или в саксии върху 10 см компост, след което покрийте с допълнителни 10 см компост.

Вижте още: Брашно тип 500, 750 и 1150: Каква е разликата между тях?

Домати

Доматите могат да бъдат лесни за отглеждане, но кордонните сортове се нуждаят от опора и редовно подрязване. Посейте семена върху повърхността на влажен многофункционален компост без торф и покрийте с фин слой компост или вермикулит. Покрийте с фолио или прозрачна найлонова торбичка, закрепена с ластик, за да създадете мини оранжерия. Поставете на слънчев перваз на прозорец или отопляем размножител.

Спанак

Спанакът е друг зеленчук за хладно време, който може да бъде засаден през март и ще ви радва до началото на летните горещи вълни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама