5 бързорастящи зеленчука за садене през март, които ще берете през МАЙ


5 бързорастящи зеленчука за садене през март, които ще берете през МАЙ
Снимка: iStock

Началото на пролетта е преходен период за градинарите - навън започва да се затопля, но вечерите са студени и все още има потенциал за слана и замръзване. Въпреки тези условия ранната пролет може да бъде чудесно време да започнете да засаждате много зеленчуци. Като цяло растенията, които обичат по-ниските температури, предпочитат малко влага, не обичат горещото лятно време и могат да издържат на случайна слана, са чудесни кандидати за ранна пролетна градина.

Вижте още: 4 зеленчука, които да засадите през март, за да берете през лятото

Най-бързо растящите пролетни зеленчуци са репички, маруля, спанак, рукола, зеле, ряпа и грах. Всички тези зеленчуци трябва да бъдат наторени, засадени в рохка почва и да имат достатъчно слънце и влага. Ето кои са зеленчуците, които можете да берете още през май.

Репичка

Репичките са една от най-бързите култури, които можете да отглеждате – на зеленчука са му необходими около шест седмици, за да порасне от семе до реколта. Можете да ги засадите във всяка зона и те узряват много бързо. Готови са за бране, когато листата изглеждат с подходящ размер.

Ряпа

Ряпата е много подобна на репичките по отношение на това кога да започнете и как да я приберете. Една разлика е, че на ряпата са необходими още три до четири седмици за зреене. По-малките бели японски видове са по-сладки и узряват по-бързо. Лилавите и белите по-големи сортове отнемат поне 60 дни, за да приберете реколтата.

Вижте още: Ето как трябва да се грижите за керамичните тигани

Маруля

Колко бързо расте марулята зависи от вида, който засаждате, но средно са готови след 45 до 60 дни. Сортът „Романа“ отнема няколко седмици повече. Засадете марулята през втората половина на март, тъй като повечето сортове издържат на хладно време, но не и на дълбоки студове.

Спанак

Спанакът е чудесен избор за ранни пролетни градини, защото се нуждае от по-студено време, за да не стане горчив. Спанакът може да се засажда на редове или върху леха. Засейте зеленчука в началото на пролетта и го приберете след около шест седмици, въпреки че оставянето му в земята по-дълго ще доведе до по-големи листа. Ако отрежете около 3см над почвата, можете да получите втора реколта.

Грах

Трябва да засадите граха много рано - около 15 март. Той мрази топлината и ранното му засаждане позволява на зеленчука да расте и узрява през хладно време. Можете да засадите всеки вид от трите основни типа. Хитър трик е да накиснете семената за една нощ във вода преди засаждане. Съберете реколтата, когато шушулките са напълнени, но преди да станат жилави. Засаждайте грах на всеки две седмици за 2 до 3 последователни реколти, преди да настъпи горещината на лятото.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама