5 супер идеи за какво да използвате черупките от шамфъстък (ВИДЕО)


5 супер идеи за какво да използвате черупките от шамфъстък (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Зареден с витамини и минерали, шамфъстъкът е питателна храна. Богат на фибри, протеини и здравословни мазнини, има широк спектър от ползи за организма.

Ако често си хапвате шамфъстък, не изхвърляйте черупките, тъй като има за какво да ги използвате. Те, особено когато са неосолени, имат множество приложения във вашата градина и извън нея.

Ако предпочитате осолени шамфъстъци, не забравяйте старателно да изплакнете черупките и да ги изсушите, преди да ги използвате. Тази стъпка е от решаващо значение, тъй като излишъкът от натрий може да навреди на растенията и да ги накара да изсъхнат.

Ето 5 приложения на черупките от шамфъстък:

1. Богат на хранителни вещества мулч

Използването на черупки от шамфъстък като мулч има множество предимства. С течение на времето черупките постепенно се разпадат, освобождавайки ценни хранителни вещества в почвата. Тези черупки, като естествен източник на минерали, допринасят за стабилния растеж на вашите растения. Освен това те се оказват ефективен метод за борба с плевелите. Слой от черупки, разпръснат около вашите растения, ще ограничи количеството светлина, достигащо до почвата, като по този начин възпрепятства покълването на плевелите. Освен това, назъбените ръбове на черупките от шамфъстък могат да възпрат вредителите да навлязат при корените на растенията.

Вижте още: 7 фатални грешки, които всеки градинар допуска при употребата на бабини лекове

2. По-добър дренаж на почвата за саксийни растения

Правилният дренаж е от съществено значение за здравето на саксийните растения. Поставянето на слой черупки от шамфъстък на дъното на саксия улеснява по-ефективното оттичане на водата, като гарантира, че корените на растението ви няма да останат във вода, което може да доведе до гниене на корените.

3. За разпалване на огън

Сухите черупки от шамфъстък се запалват бързо и горят добре, което ги прави отлични за разпалване на огън. Те могат да се използват за запалване на камина, печка на дърва или дори барбекю. Това е не само екологично решение, но и рентабилен начин за повторно използване на това, което по същество е отпадъчен продукт.

Вижте още: 3 красиви есенни цветя, които да засадите сега (СНИМКИ)

4. Ароматизатор

Ако ги изсушите добре и ги смелете на прах, черупките от шамфъстък могат да бъдат използвани като природен ароматизатор за дома. Просто сложете малко количество в торбичка или контейнер и поставете ги в гардероба, чекмеджетата или други места, където искате приятен аромат.

5. За арт проекти

Черупките от шамфъстък могат да се превърнат в различни красиви творения. С малко боя и лепило те могат да станат цветя, животни или дори коледна украса.

Вижте няколко идеи в долното видео:

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама