7 фатални грешки, които всеки градинар допуска при употребата на бабини лекове


7 фатални грешки, които всеки градинар допуска при употребата на бабини лекове
Снимка: iStock

Използвайки бабини лекове в градинарството, градинарите очакват не само обилна реколта. Те са убедени, че тези методи са напълно безопасни и по никакъв начин не могат да навредят на насажденията в градината им. Но това е така само при условие, че те се прилагат правилно. 

Ето кои са най-често допусканите грешки при приложението им.

Грешка 1: Неспазване на правилата за използване на оборски тор и птичи тор

Този вид тор се счита за напълно безопасен лек. Но това не е вярно.

Първо, оборският тор може да причини голяма вреда, изгаряйки кореновата система на насажденията. Единствено краставиците могат да издържат на такова нагряване.

Второ, заради изобилието от хранителни вещества в оборския тор, неговото предозиране може да доведе до инхибиране на растежа на растенията. Прекомерната концентрация на хранителни вещества е също толкова вредна за растенията, колкото и липсата им.

Грешка 2: Злоупотреба с бор

Подхранването с борна киселина стимулира плододаването. Но доматите и ябълковите дръвчета са особено чувствителни към това вещество. При употребата му трябва стриктно да се спазва дозировката - 0,5 супени лъжици борна киселина на прах се разтварят в 10 литра вода.

Доматите трябва да се пръскат 2 пъти с този разтвор - в момента на цъфтежа и 3 седмици след това. Борът се натрупва в плодовете и при високи концентрации е опасен за човешкото здраве.

Грешка 3: Прекаляване с амоняка

Подхранването с амоняк е много популярно, тъй като предизвиква активен растеж. Но голямото количество амоняк води до излишък от азот, а в резултат на това плодовете окапват.

Грешка 4: Предозиране с тор от плевели

Ферментиралият разтвор, приготвени от плевели и вода, прави чудеса с растенията. Това се дължи на високото съдържание на азот в него. Но излишъкът от азот води до натрупване на нитрати в плодовете и листата. Следователно подхранването с него трябва да се извършва само през първата половина на лятото и не по-често от веднъж на 2 седмици.

Грешка 5: Използване на горещ мулч

Горещият мулч е прясна трева, която се полага в дебел слой и се нагрява, докато гние. Това не е тор в класическия смисъл на думата, но отделя много азот, което води до загуба на плодове.

Грешка 6: Предозиране с костно брашно

Костното брашно е източник на фосфор. Естественият му произход е причината градинарите да го използват без да се замислят. Но излишъкът от фосфор отслабва надземната част на растението, забавя развитието на кореновата система и това води до спад в добива.

Грешка 7: Прекаляване с разтвори на основата на дрожди

Хлебната мая е отличен стимулатор на растежа, особено за краставиците. Но ако я прилагате твърде често и в големи количества, тогава цветовете ще започнат да падат, а самото растение ще расте бързо.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама