6 начина, по които вашето растение ви казва, че нещо не е наред


6 начина, по които вашето растение ви казва, че нещо не е наред
Снимка: Istock

Стайните растения са популярни, защото носят уют и хармония в дома. Това е вярно, при условие че знаете как най-добре да се грижите за тях. Най-важното е да умеете да разбирате какво ви казва вашето растение.

Днес ви представяме 6 начина, по които да разберете, че нещо не е наред с цветето ви:

1. Изцяло кафяви листа

Изцяло кафявите листа обикновено са естествена част от процеса на растеж и стареене на растението, без да са свързани с грижите за него. Ако първоначално е започнало с кафяв връх, това вероятно е знак за недостатъчно поливане.

Какво да направите: Когато листата са напълно кафяви и мъртви, няма нужда повече да се опитвате да ги спасите. Въпреки това, те все още използват много енергия. За да се разпредели енергията към останалите листа, мъртвите трябва да се отстранят.

Вижте още: 5 стайни растения, които са много полезни за вашето здраве

2. Кафяви връхчета на листата

Това обикновено е знак, че вашето растение не е получило достатъчно вода, което може да има няколко причини:

- Не поливате растенията си достатъчно често.

- Почвата е с лошо качество и не задържа достатъчно вода.

- Корените могат да бъдат повредени, защото преди това са били преполивани или защото саксията е твърде малка.

Какво да направите: Ако не сте вкъщи много, но все пак искате вашите растения да получават достатъчно вода през целия ден, има няколко трика, които могат да помогнат на вашето растение да получи постоянен поток вода, когато има нужда.

Поставете мокра гъба на дъното на саксията - тя ще абсорбира излишната вода и ще я освободи, когато растението има нужда от нея.

3. Покафеняване в средата на листата

Това обикновено е признак на преполиване. Почвата, която е мокра през цялото време, създава влажна среда, която е идеална за развитие на гъбични патогени. Това заболяване се проявява в кафяви петна в средата на листата и ще се разпространи по-далеч от средата в по-късните етапи.

Какво да направите: Филтрите за кафе ще позволят на излишната вода да се оттича, като същевременно задържат почвата на място. Така че оставате без бъркотия и със здраво растение.

Вижте още: 3 растения, които абсорбират излишната влага у дома

4. Долните листа пожълтяват

Ако вашето растение е прецъфтява, някои от листата пожълтяват и след това паднат. Ако обаче това се случи в големи количества, вероятно нещо не е наред. Може да бъде причинено от широк набор от фактори, свързани със средата, в която е поставено вашето цвете, като твърде сенчесто място, твърде ниска температура, внезапно спадане на температурата или излагане на суша. Проверете местоположението на вашето растение и се опитайте да намерите идеалното място.

Съвет: Не местете растенията си твърде много.

Какво да направите: Растенията се аклиматизират към заобикалящата ги среда доста бавно. Ако можете, не местете растението си твърде много. Ако все пак трябва да преместите растението на по-добро място, носете го в новата зона за един час на ден. Бавно увеличете времето, през което остава в новата зона, докато се адаптира напълно.

5. Тъмни петна с жълти ръбове по листата

Обикновено това означава, че вашето растение има гъбични петна по листата. Бледо оцветени петна също могат да се появят, ако растенията са изложени на твърде много слънце.

Какво да направите: Когато видите, че петната се развиват, незабавно изолирайте саксията, за да предотвратите разпространението на гъбичките в другите ви растения. Отстранете всички листа, които са били засегнати, и оставете растението да се възстанови.

6. Липса на цвят на листата по върховете

Бледозелени или дори жълти листа, заедно със слаб растеж, може да се дължат на недостиг на хранителни вещества. Повечето от тези вещества могат да бъдат набавени с торове.

Какво да направите: Добавете яйчени черупки или вода от сварени яйца, тя ще повиши нивата на калций и калий във вашите растения.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама