Брашно тип 500, 750 и 1150: Каква е разликата между тях?


Брашно тип 500, 750 и 1150: Каква е разликата между тях?
Снимка: iStock

Може би най-накрая сте усвоили основния хляб с квас – това е невероятно и заслужавате поздравления! Вече се чувствате готови да експериментирате с други печива и видове брашна? Каква обаче е разликата между универсалното брашно, това за хляб и това за сладкиши? 

Не се притеснявайте – брашното е всеобхватен термин за описание на всичко, което е смляно на прах - зърна, семена, ядки, боб, корени. Днес ще обърнем внимание на пшеничното брашно.

Всяко зърно се състои от ендосперм (вътрешната тъкан), зародиш (ембриона) и трици (твърдите външни слоеве). 

Вижте още: Каква е разликата между узо и мастика

Какво означава номера на брашното?

Първо и най-важно е, че колкото по-голямо е числото на брашното, толкова по-тъмен може да бъде цветът му. Тази цифра изразява пепелното му съдържание в проценти.

Брашно тип 1150 е типово и има 1,15% пепелно съдържание. Брашната с високо пепелно съдържание могат да се похвалят с висок процент от обвивките на зърното, повече витамини, минерали и ензими. Брашната с по-високо пепелно съдържание имат по-голямо количество белтъчини, но техните хлебопекарни свойства са по-ниски.

Брашно тип 500 е фино смляно и става за широка употреба. Пепелното му съдържание е 0.5%. Идеално е за хляб, както и за сладкиши, но съдържанието му на глутен не е особено високо. Точно то е и причината много жени да се чудят защо козунаците им не стават „на конци”.

Всъщност, най-хубавите козунаци се правят с брашно тип 450, което е възможно най-финото на пазара.

Брашното тип 750 се води „Добруджа”. То отново е бяло, но с малко по-високо пепелно съдържание, което го прави и една идея по-здравословна алтернатива.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама