Ето как трябва да се грижите за керамичните тигани


Ето как трябва да се грижите за керамичните тигани
Снимка: iStock/Guliver

Много домакини вярват, че тефлоново покритие е отживелица, която дори е вредна за здравето. На тяхно място идва нова ера, а именно тази на керамичните тигани и тави. Защо са предпочитани?

Защото са леки, добре изглеждащи и в тях рядко нещо може да залепне, благодарение на покритието, направено от пясъчен дериват. Разбира се, както всяко хубаво нещо, и те имат нужда от поддръжка. Ето и каква да бъде тя. 

Вижте още: Кожен диван: Как да го почистите сами в 4 лесни стъпки

1. Не прекалявайте с температурата

Керамичните съдове не обичат особено високи температури. При готвене е добра идея да се придържате към ниска или средна температура, за да запазите покритието непокътнато – високите градуси ще износят незалепващите свойства по-бързо. 

2. Не гответе на сух тиган

Колкото и да са незалепващи, ако не използвате някаква мазнина, бързо ще съсипете любимия си тиган. Една чаена лъжица от каквато и да е мазнина ще свърши работа.

3. Използвайте дървени или пластмасови прибори

Не използвайте метални прибори, тъй като те могат да наранят външния слой на керамичните съдове. Вместо това гответе със силиконови или дървени шпатули.

4. Не ги мийте, докато са топли

Сблъсъкът на вода върху горещата повърхност може да причини изкривяване на тигана с течение на времето. И разбира се, най-добре е да миете на ръка този тип уреди.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама