Как да отгледате здрав и ароматен босилек


Как да отгледате здрав и ароматен босилек
Снимка: iStock

Дори и да нямате място в градината, винаги може да засеете билките в саксии на терасата. 

Босилекът е често срещана подправка и особено популярна в Италия. Отглежда се като едногодишна билка в повечето региони, обича топлината и се предлага в много различни разновидности, от сладки едролистни до пикантни тайландски. Босилекът има множество здравословни и хранителни ползи, от които може да се възползвате - витамини, минерали и антиоксиданти. А ето и как да се грижите правилно за него. 

1. Поддръжайте топлина

Растенията с босилек не обичат студа и са много чувствителни, ако температурите паднат рязко. Избягвайте да засявате разсада от босилек в земята твърде рано, за да избегнете замръзване. Изчакайте опасността да премине и засейте в топла почва. Ако засадите босилека си в контейнери, пренесете го на закрито, ако очаквате хладна нощ.

Вижте още: Ползи от консумацията на босилек

2. Добър дренаж

Босилекът изисква добре дренираща почва, за да расте добре. Засейте го в саксия с много дренажни отвори. Поставянето на няколко сантиметра чакъл на дъното – също е добра идея.

3. Поливайте почвата, а не листата

Растението трябва да се полива в основата, като се пазят листата от намокряне. Най-добрият метод за поливане е бавно, дълбоко поливане. Системите за капково напояване също работят добре. Мулчирането около растенията също помага за задържане и пестене на вода, като същевременно държи плевелите на разстояние.

Вижте още: Ето как да си засадите лимон у дома от семките му

4. Торене

Хранете растенията си с босилек с добър органичен тор на всеки четири до шест седмици за стайни растения и на всеки 2-3 седмици за открити. Добре балансиран тор с равни количества азот, калий и фосфат ще помогне да се увеличи производството на листа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама