Ползи от консумацията на босилек


Ползи от консумацията на босилек
Снимка: iStock/Guliver

Доказано е, че босилекът осигурява защита срещу развитието на вредни бактерии. Тези противобактериални свойства не се свързват с уникалните му флавоноиди, а с летливите масла, които съдържа: естрагол, линалол, цинеол, евгенол, сабинен, мирцен.

Лабораторни изследвания показват ефективността на босилека при ограничаване растежа на множество бактерии, включително: Листерия моноцитогенис, Стафилококус ауреус, Ешерихия коли и др.

Есенциалните масла в босилека, получени от листата, показват свойството да подтискат няколко вида патогенни бактерии, които са станали устойчиви на често използвани антибиотични лекарства.

Противовъзпалителни свойства

Евгенолът е обект на задълбочени изследвания, тъй като това вещество може да блокира дейността на ензим в тялото, наречен циклооксигеназа. Много нестероидни противовъзпалителни лекарства, вклчючително аспирин и ибупрофен, работят като подтискат същия ензим.

Този ефект на евгенола в босилека го квалифицира като противовъзпалителна храна, която може да предостави важни здравословни ползи (заедно със симптоматично облекчение) на лица с възпалителни здравословни проблеми (ревматоиден артрит, възпаление на червата и др).

Вещества, подпомагащи сърдечно-съдовата дейност

Ако искате да обогатите вкуса на вашия сос за паста, а едновременно с това да подсигурите ползи за сърдечно-съдовото здраве, добавете босилек.

Той е добър източник на витамин А.

Бета-каротинът в босилека може да помогне за намаляване прогресията на състояния като астма, остеоартрит и ревматоиден артрит, докато защитава клетките от по-нататъшно увреждане.

Босилекът е добър източник на магнезий, който е приятел на сърдечно-съдовата система, карайки мускулите и кръвносните съдове да се отпуснат, а това подобрява притока на кръв и намалява риска от аритмия.

Босилекът може да намери приложение при лечение на диабет. Все още не е добре известно коя от активните съставки е отговорна за тези ползи, но се предполага, че в основата стоят есенциалните масла. Те понижават нивата на глюкоза в кръвта, триглицеридите и холестерола.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама