Как да премахнете миризливките от градината и цветята


Как да премахнете миризливките от градината и цветята
Снимка: iStock

Миризливките са истинска напаст през началото на есента. Те сякаш просто изникват от нищото и макар да изглеждат доста досадни и безобидни, нанасят сериозни щети върху цветята и продукцията.

Вижте още: Как да премахнете миризливките от градината и цветята

Миризливките изсмукват от овошките и храстите сока, правейки отвори в листата, стеблата, плодовете и семената. След такъв отвор в растенията оставят следи, тъканта около тях отмира, а след това загива и цялото растение. Особено опасни са миризливките в периода на растеж на растенията и формиране на плодовете. Ако миризливките изпият сока от съцветията, то плодовете просто няма да пораснат. Ако пък се хранят с плодовете, то те няма да могат да се използват за храна.

За да се преборите с тези нащественици, най-голям ефект има настойката от лукови люспи – тя се приготвя от 250 гр лукови люспи на 10 литра вода, като разтворът стои 5 денонощия, след което растенията се пръскат през 4 дни.

Можете да се доверите и на класиката - разтвор с домашен сапун – 300 гр на 10 литра, веднъж в седмица. Ако миризливките са много, можете да разредите в разтвора със сапун и растителна пепел. Веднъж на 3 дни можете да пръскате и с разтвор на суха горчица веднъж на три дни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама