Само с 2 съставки: Ето как да предпазите зелето през септември


Само с 2 съставки: Ето как да предпазите зелето през септември
Снимка: pixabay.com

Септември е един от най-активните месеци за всички градинари - събират се реколти, затварят се буркани със зимнина, пече се лютеница. Тогава е и периодът, в който трябва да се погрижите за средното и късното зеле, ако искате да имате добра реколта през октомври и ноември. 

Както всеки друг листен зеленчук, зелето си има своите врагове. Те може и да са незначителни като размер, но категорично успяват да го унищожат, ако не вземем навременни мерки. Тази стара култура не се разбира с насекоми, червейчета и разни други паразити.

Вижте още: Цвете скелет: Как да го отглеждаме правилно (ВИДЕО)

Маната е сред най-опасните болести при зелето. Тя се развива от ранна пролет до късна есен. Възможно е растенията да загният, затова трябва да се подхожда наистина разумно.

Бялата зелева пеперуда е вторият опасен враг за зеленчука. Още докато е гъсеница, тя се храни с най-ниските листа на зелето.

Ще споделим с вас обаче една изпитана рецепта, която по никакъв начин не е обвързана с покупка на препарати от агро аптеки. Става въпрос единствено за две съставки, за които сме сигурни, че присъстват във всяка една кухня.

Направете си смес от половин чаша сол и една чаша брашно. Разбъркайте добре, така че двете съставки да се смесят. С тях поръсете зеленчуците.

Гъсениците поглъщат от сместа и моментално загиват. Това е най-сигурният начин да се отървете от тях без намесата на каквито й да е било препарати и химични разтвори.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама