Внимавайте с консумацията на кейл! Ето защо!


Внимавайте с консумацията на кейл! Ето защо!
Снимка: iStock/Guliver

Къдравото зеле, познато още като кейл, отдавна се изтъква като суперхрана, защото е богато на витамини А, К, В6 и С, калций, калий, мед и манган.

Но въпреки всичко това, то има и тъмна страна, която засенчва всички негови ползи.

Антинутриентите пречат на хранителни вещества в тялото и работят срещу нас. Основните антинутриенти, за които да внимавате, са Ар Протеазни инхибитори, фитинова киселина, лектини, глутен и оксалати (оксалова киселина). Последният е един от основните примери и се съдържа в големи количества в кейла.

Оксалова киселина в къдравото зеле се свързва с калция в кръвта и това образува малки кристали, които са изключително остри, и те могат да се настаняват в определени части на тялото. Ако това са бъбреците, може да доведе до образуване на камъни

Калцият има ключова роля в сърдечно-съдовата система, за здравото сърце, стави, кости, зъби, мускулна контракция, работа на нервите и др.

Къдравото зеле съдържа както хранителни вещества, така и антинутриенти. Ако имате недостиг на калций, обърнете внимание на количеството приета оксалова киселина и намалете приема й в храната чрез готвене. Приготвянето на пара или варенето може да премахне оксалатите в кейла, но яденето му сурово не е толкова добра идея, защото антинутриентите инхибират именно тези вещества, заради които го консумираш.

Масово суровоядците ядат много храни, които са богати на оксалати, заради което е хубаво те да следят нивата им. За това комбинацията от готвена и сурова храна е най-доброто решение. Храните с високо съдържание на оксалати или други антинутриенти просто са по-добри и по-здравословни като се сготвят.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама