Съхранявайте кашкавала така, за да не мухлясва и изсъхва в хладилника


Съхранявайте кашкавала така, за да не мухлясва и изсъхва в хладилника
Снимка: iStock/Guliver

Неделя е и може би мислите да си направите едни бързи сандвичи с филе и кашкавал. Отваряте хладилника и изненада! Кашкавалът е мухлясал. Но защо? Почти сигурно е, че не сте го съхранявали правилно.

Всъщност, качествените кашкавали са доста претенциозни - те не обичат топлината, но и силният студ може да бъде пагубен за тях. Този придирчив продукт трябва да се съхранява на хладно и влажно място. Най-подходящият вариант е хладилник с темпратура между 0 и 6°C.

Вижте още: Ето как да дезинфекцирате дъската за рязане

Влажността също има значение. Не трябва да е по-ниска от 85–90%, в противен случай кашквалът ще изсъхне бързо и ще хване твърда дебела коричка. Поставянето на кашкавал в хладилника сред ежедневните продукти също трябва да се извършва правилно: в никакъв случай не трябва да съхранявате зле опакован или въобще неопакован кашкавал до храни със силна миризма (отворени консерви, кисели краставички, сосове).

И така, как да съхранявате кашкавал правилно?

Алуминиево фолио ще помогне за предпазване на кашкавала от изсушаване. Ръбовете на фолиото трябва да бъдат плътно прегънати, за да се предотврати пряко излагане на кислород.

Също толкова ефективно ще бъде и да използвате пликче с цип, след като изкарате въздуха от него.

Имайте предвид, че ако купувате нарязан невакуумиран кашкавал, то твърдият такъв запазва качеството си 10–15 дни, а полутвърдият 7-10 седмици.

Ако сте оставили кашкавала на прекалено влажно място за дълго време, поставете до него кубче захар, то ще абсорбира излишната влага.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама