Ето как да дезинфекцирате дъската за рязане


Ето как да дезинфекцирате дъската за рязане
Снимка: iStock/Guliver

Без значение какво готвим, колко голяма е кухнята ни и с каква посуда боравим, всички домакини използваме дъска за рязане. Съвсем логично, нивото на внимание към хигиената трябва да бъде високо, особено когато имаме работа със сурова храна. Знаете ли как да дезинфекцирате дървена дъска за рязане по правилния начин? Обърнете внимание и се постарайте да не допуснете някоя от тези често срещани грешки.

Вижте още: Какво означават символите на пералнята

Не мийте дъската за рязане в съдомиялна машина

Дървото е органичен материал, който има тенденция да абсорбира течности, също така подлежи на деформация и може да пропуска колонии от бактерии. Ето защо по никакъв начин не се препоръчва да миете дървените дъски за рязане в съдомиялната машина, а това е навик, за съжаление, често срещан при мнозина. Най-лошото обаче е, че той може да е опасен за здравето. Горещата вода и сапунът в крайна сметка съсипват дъската за рязане, което следователно може да доведе до краткотрайното ѝ ползване.

Заложете на естествени дезинфектанти, а не веро

За цялостно почистване без странични ефекти е по-добре дъските за рязане да се мият на ръка с естествени дезинфектанти, вместо да се използва сапун. Няколко примера за почистващ препарат, който може да се използва без страх върху дърво. Като начало – отличен избор е лимоновият сок, но също и други вещества, които обикновено се използват във всеки дом, като водороден прекис, оцет и бикарбонат. Просто го използвайте в малки количества, натрийте хубаво дъската и това е – готови сте да я ползвате отново.

Трик за дълбоко почистване

За дълбоко почистване, поръсете малко морска сол върху дъската за рязане, натрийте с лимон, оставете да подейства за 5 минути; накрая, за да избегнете деформация, покрийте дъската за рязане с минерално масло: оставете я да се накисне за една нощ и след това – да изсъхне хубаво. Така ще имате дъска за рязане, винаги готова за вашите рецепти, в оптимални условия, готова за употреба и преди всичко без бактерии и вредни организми по повърхността.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама