4 начина за дезинфекция на дома с подръчни средства


4 начина за дезинфекция на дома с подръчни средства
Снимка: iStock/Guliver

Сезонът на грипа и другите нашумели вируси изисква спазването на по-добра хигиена, включително у дома. И в случай, че не искате да запретнете гумените ръкавици, въоръжени с дезинфектант в едната ръка, а в другата с белина, тези 4начина за почистване ще са ви доста полезни. В крайна сметка кой иска всички тези химикали във въздуха, който дишаме? Още по-добрата новина, е че натуралните продукти, освен доказано ефективни, са по-евтини от почистващите препарати, а и вероятността да настъпи „криза“ в търговските вериги и да бъдат изчерпани е минимална.

Оцет

Попитайте всеки, който е имал удоволствието да опознае оцета като почистващ продукт, и ще чуете само суперлативи. Това е така, защото въпреки миризливата си природа, оцетът е изцяло натурален дезинфектант. Той съдържа оцетна киселина, която има чудесни антимикробни свойства и гарантирано убива мухъл. Използването му в домакинството е безкрайно - почиства стъкло и неръждаемата стомана, без да оставя филм, почиства плесен от тоалетни и мивки и е чудесен за дезинфекция на кухненски плотове. Най-добре заложете на бял оцет и го разтворете във вода, за да няма неприятна миризма.

Кислородна вода

Със сигурност сте използвали водороден пероксид, за да почистите рана, но знаете ли, че е чудесен и за почистване на дома? Този натурален продукт, в комбинация с оцет, премахва петна от килими, мека мебел и дрехи. Кислородната вода се справя идеално при чистене на плочките в банята и коридора. И за разлика от оцета, тя няма миризма, нито е необходимо да се разрежда с вода.

Масло от чаено дърво

Този продукт е изцяло натурално етерично масло, което се извлича от листата на австралийското дърво Melaleuca. Тъй като е естествено антибактериално, противогъбично и антисептично, то обикновено се използва в козметиката и грижата за кожата, но също така е чудесен почистващ препарат за домакинството, когато се смеси с вода. Използвайте го за ежедневни дейности като почистване на плотове и плочки.

Сода за хляб

Самата сода за хляб не е дезинфектант, но е ефективно почистващо средство, когато се комбинира с други продукти като оцет. Благодарение на нея може да направите паста с ефективна почистваща мощност, сообено на микровълнови фурни, печки и хладилници. Смесете го с лимонов сок за полиране на месинг и мед и го комбинирайте с оцет, за да отпуснете изтичането. И точно както работи за дезодориране на вашия хладилник, содата за хляб също работи чудесно при издърпването на миризми от килимите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама