Мокрите кърпички почистват ли добре?


Мокрите кърпички почистват ли добре?
Снимка: iStock

Наистина ли мокрите кърпички помагат в борбата с микробите и бактериите и могат ли да заменят обичайното измиване на ръцете? На този въпрос на "Спутник" отговори Юлия Галямова, доктор на медицинските науки и професор по дерматология и козметология. Според нея мокрите кърпички са отличен инструмент, който може да ни бъде от полза в ситуация, в която нямаме достъп до вода и сапун. Те са незаменими, ако трябва да избършете пейката в парка или когато се изцапате на улицата. Те обаче не могат да почистят напълно ръцете, както се случва при миенето им.

"Едно от основните условия за поддържане на добра хигиена е да си мием ръцете под течаща вода за минимум 10 секунди. Плюс това препоръчително е да използваме антибактериални средства, например сапун. Естествено, не можем да осигурим такъв обем почистване на кожата на ръцете ни с мокра кърпичка. Тя би премахнала само повърхностната мърсотия и не гарантира пълно почистване", каза Галямова.

Дерматологът добави, че кърпичките значително отстъпват на сапуна по своите антибактериални свойства.

"Те съдържат предимно овлажнители и вода. Там рядко се добавят антисептици, освен ако не са с изрично посочено на опаковката алкохолно съдържание. Според препоръката на СЗО дезинфектантът за ръце трябва да се състои от 70% алкохол", обясни още Галямова.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама
Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама