Чистите ръце пазят от летни вируси


Чистите ръце пазят от летни вируси
Снимка: iStock/Guliver

Препоръката за предпазване от т. нар. летни вируси и инфекции са чистите ръце, за това напомни акад. Ангел Гълъбов – вирусолог от Института по микробиология при БАН, който даде пресконференция за летните вируси и инфекции.

Най-големият проблем сред вирусните инфекции през летния сезон са ентеровирусите. Те са над 130 вируса, които имат особености, които трябва да се напомнят. Първо - те са изключително устойчиви в околната среда, каза акад. Ангел Гълъбов. Втората особеност е, че над 80 на 100 от причиняваните от тях инфекции са без симптоми.

"Каква е препоръката? Препоръката е - чистите ръце. Човек да си мие ръцете като се прибере вкъщи и да обучи децата си да си измият ръцете както трябва – най-щателно. Това е основното миене на ръцете със сапун", каза специалистът. Второто, което той подчерта е – голямо внимание на местата за приготвяне на храни, плажовете, където се разнасят храни, например.

Той отговори отрицателно на въпроса дали очаква някаква епидемия това лято. "Проблемът е същият, който си го знаем всяка година", каза експертът и посочи, че те имат такава особеност, че един и същи вирус в един и същи регион, може да причини различни клинични картини. Засега в болниците няма и поразени от ентеровируси. "Има отделни случаи на летен грип, както се казва, но по данни на министерството няма хора с тежки поражения”, заяви той. 

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама
Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама