Забравете за зехтина и кокосовото масло, ето с какво е най-полезно да пържите храната


Забравете за зехтина и кокосовото масло, ето с какво е най-полезно да пържите храната
Снимка: Istock

Маслото от авокадо стана популярно през последните години, тъй като все повече хора разбраха за богатата гама от здравословните му ползите.

Маслото от авокадо е безопасно за готвене на висока температура и може да се използва за приготвяне на вкусни и полезни ястия. 

Вижте още: Съхранявайте кашкавала така, за да не изсъхва и мухлясва в хладилника

Причината маслото от авокадо да е все още луксозен продукт, въпреки че виждаме авокадо на всяка крачка, е фактът, че производството му все още не е достатъчно масово. По-голямата част от него се произвежда в Мексико, а през 2016 г. стартира първото мащабно производство в САЩ.

Защо диетолозите препоръчват употребата на масло от авокадо?

Маслото от авокадо е пълно с олеинова киселина, т.е. мононенаситени мазнини, които са много по-здравословни за сърцето и кръвоносните съдове от наситените мазнини, които съставляват 12 процента от състава му. Ако трябва да класираме маслата според това колко наситени мазнини съдържат, маслото от авокадо ще се нареди след кокосово масло, палмово масло, памучно масло, фъстъчено масло, соево масло, екстра върджин зехтин, царевично масло и масло от слънчогледово семе.  Маслата, които от друга страна са по-качествени в този аспект на съдържанието са: гроздовото масло, маслото от цвекло, маслото от шафран и маслото от орех.

Защо масло от авокадо, а не зехтин?

Маслото от авокадо е отличен източник на омега-9 мастни киселини, противовъзпалителния антиоксидант витамин Е и лутеин (който подобрява зрението). В сравнение със зехтина, маслото от авокадо е богато на фитостероли, стероиди, които понижават LDL (лошия) холестерол и се задържат в маслото от авокадо дори след дълги периоди на излагане на висока температура. Именно тази топлинна точка е основната причина това да е най-доброто масло за пържене. Едва ли обаче ще напълните фритюрник или тиган с него, предвид че една бутилка масло от авокадо е много скъпа. 

Вижте още: Ако перете кърпите така, ще бъдат супер меки

Една супена лъжица масло от авокадо съдържа:

– Калории: 124

– Мазнини: 14 г

– Наситени мазнини: 1,62 г

– Ненаситени мазнини: 9,88 г

– Въглехидрати: 0 г

Фибри: 0 г

– Белтъчини: 0 г

– Витамин Е: 3,5 мг

Рискове от маслото от авокадо

Маслото от авокадо е безопасно за повечето хора. Въпреки това, тези, които са алергични към плода, обикновено трябва да избягват маслото и други продукти, направени от авокадо

Освен това, както всички мазнини, маслото от авокадо е висококалорична храна и трябва да се използва в малки количества. Прекомерната консумация на всяка висококалорична храна може да доведе до наддаване на тегло.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама