8 съвета за грижите за новородено, които всички родители трябва да знаят


8 съвета за грижите за новородено, които всички родители трябва да знаят
Снимка: iStock

Едно дете може да е торнадо от радост и вълнение, но може също така да ви накара да се съмнявате в себе си и в избора си. Никой не ни учи как да бъдем родители, но можем да се научим да бъдем родители по начин, който отговаря на нашите нужди и очакванията на нашите деца. Приемането на някои практически решения, от друга страна, може да ви помогне да се справите със ситуацията и да придобиете по-голяма увереност във връзката си с бебето си.

Независимо дали ставате родител за първи път, или имате опит, тези съвети ще ви помогнат да преминете през ранните етапи от живота на вашето новородено.

1. Фиксиран диапазон от време на будност

Времето е от решаващо значение, когато става въпрос за добра дрямка и нощен сън за вашите бебета. Въпреки че получаването на правилните часове на будност може да изисква някои проби и грешки, усилието определено си заслужава. Ако бебето ви е между 0 и 12 месеца, задайте времето за будност между 30 и 90 минути. Когато малкото дете спи в рамките на времето за събуждане, подходящо за възрастта, то спи по-добре и следователно е по-щастливо.

Вижте още: Педиатърът: Ръководство какво да правите, когато бебето ви е болно

2. Навиване на боди

Да бъдете родител може да бъде стресиращо и изтощително, така че използването на трик, за да направите живота с бебето малко по-лесен, е интелигентен начин за облекчаване на натиска.

Когато сменяте памперс и ръцете на бебето ви са навсякъде и не можете да ги спрете да мърдат наоколо, опитайте се да издърпате бодито на вашето бебе и да пъхнете ръцете му вътре. След това прикрепете гърба на бодито отпред, за да предпазите ръцете на вашето бебе и да не ви пречат. 

3. Обвивка с мокра кърпа

Къпането на вашето дете може да бъде драматично преживяване както за родителите, така и за бебетата. Трябва да държите детето си топло, да избягвате да го изпускате, когато е хлъзгаво, и да го държите спокойно и доволно. Междувременно правите всичко възможно, за да не се намокрите. Когато миете новородените, завийте ги във влажна кърпа във ваната; това ще ги затопли, докато ги къпете.

4. Успокояване на плачещо бебе

Плачът е основната форма на комуникация за новородените. Ако са гладни, уморени или имат нужда от смяна на памперса, винаги ще измислят начин да ви уведомят. Когато детето ви отказва да спре да плаче, ще ви трябват някои тактики за справяне с трудни ситуации.

Един от най-полезните и най-използвани подходи е кръстосването на ръцете на бебето на гърдите му, след което леко го движите нагоре и надолу. Лицето му трябва да е надолу, като държите кръстосаните му ръце с лявата си ръка и дупето с дясната си ръка.

5. Метод от лакът до коляно

Когато бебета плачат заради газове, родителите могат да се почувстват толкова безпомощни. За щастие има техники, които да помогнат на вашето бебе да преодолее коремните проблеми.

Най-успешният се оказва методът от лакът до коляно. Просто поставете бебето си по гръб, натиснете крачетата, сякаш ще докоснат корема, и ги задръжте, докато бебето се съпротивлява. Сравнимо е с "велосипедни удари", но е по-ефективно.

Вижте още: Лекар: Какви опасности крие пробиването на ушите на бебето?

6. Почистване на венци и език

Въпреки че мнозина смятат обратното, устната хигиена е от съществено значение от най-ранна възраст. Макар че малките деца нямат зъби, венците и езикът им се нуждаят от редовно почистване, за да се избегнат инфекции и растеж на бактерии.

Всичко, което трябва да направите, е първо да измиете добре ръцете си, след това да увиете малко парче марля или чист плат около пръста си и да го накиснете в топла вода. След това внимателно отворете устата на бебето и започнете да разтривате повърхността на венците и езика.

7. Бял шум за съня на бебето

Повечето бебета спят по-добре с фонов шум, отколкото в пълна тишина. Много хора съветват да използвате бял шум, за да помогнете на вашето бебе да си почине. Белите шумове варират от изключително ниски до изключително високи честоти.

Въртенето на вентилатор е пример за бял шум, който може да помогне на вашето бебе да заспи. Машините с бял шум създават успокояваща среда за новородените, като намаляват плача и им позволяват да заспят по-лесно и бързо.

8. Ниво на водата по време на къпане

Да изкъпете бебето си за първи път е предизвикателна задача, с която всеки родител трябва да се изправи. Може да се притеснявате, защото се страхувате да не направите нещо нередно, което може да застраши детето ви.

Трябва да направите всичко възможно, за да накарате бебето си да се чувства спокойно при къпане. Топлата вода е в горната част на списъка; новороденото се наслаждава на усещането, че е в утробата. Освен това, когато се къпете, е изключително важно да напълните водата до нивото на кръста на бебето, когато то седи. Телесната температура на бебето ще бъде идеална по този начин.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама