Седмица на модата в Лондон празнува юбилей


Седмица на модата в Лондон празнува юбилей
Снимка: Getty Images/Guliver

Седмицата на модата в Лондон стартира днес, но има и друг повод за черпене - отбелязва 40-ия си рожден ден!

В тон с кръглата годишнина представители на Британския съвет за мода (British Fashion Council, BFC) ще открият официално Лондонската фондова борса в четвъртък. Също така забележителности в столицата като сградата на операта „Ковънт Гардън“ и гигантското виенско колело "Лондонското око" ще бъдат осветени в зелено.

Продажбите на дамско и мъжко облекло във Великобритания се оценяват на общо 47,5 милиарда британски лири през миналата година, показват данни на BFC, цитирани от маркетинговата агенция „Минтел“.

Вижте още: Fendi Haute Couture: На ръба между минимализма и Карл Лагерфелд (СНИМКИ)

Повече за Седмицата на модата в Лондон

Британският съвет за мода е основан през 1983 г., а първата му Седмица на модата в Лондон се провежда година по-късно. Тя е едно от четирите големи събития на модния подиум заедно с Ню Йорк, Милано и Париж и е най-известна с разкриването на нови таланти и авангардни тенденции. Именно в Лондон дизайнери като покойния Александър Маккуин и Стела Маккартни стартираха кариерата си.

„Лондон винаги е бил известен с изключителната си креативност и бих казала, че това е нещото, което го отличава“, казва Лидия Слейтър, главен редактор на британското издание на „Харпърс Базар“.

През годините Лондон е предоставил някои истински „гвоздеи“ на модните подиуми като например роботи, които рисуват със спрей бялата рокля на модела Шалом Харлоу на ревюто на Маккуин за пролет/лято 1999 г., до модели, превръщащи мебели в дрехи, на ревюто на Хюсеин Чалаян за есен/зима 2000.

„Ако се опитвате да пробиете в Париж, да речем, марките там са толкова големи, толкова лъскави и толкова полирани, че е много трудно да успееш по такъв начин“, казва Слейтър и добавя: „Докато в Лондон можеш да бъдеш малък дизайнер и да направиш невероятно успешно шоу, което да покаже нещо наистина странно и различно. Затова мисля, че през годините видяхме толкова много вълнуващи неща, които могат да се случат само в Лондон, и не може да си ги представите на други седмици на модата“.

Форумът в Лондон може да се похвали и с изненадващи ВИП посетители на първите си редове, като покойната кралица Елизабет Втора, която се появи на ревюто на дизайнера Ричард Куин през 2018 г.

Седмицата на модата в Лондон тази година се провежда от 16 до 20 февруари и обхваща повече от 150 събития.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама